Nyheter

Antalet minderåriga mellan 15 och 17 år som häktas är på rekordnivåer, rapporterar Dagens Nyheter.

Antalet barn som häktats i år har ökat markant, med hela 271 fall hittills – nästan tre gånger fler än för två år sedan.

– Vi har haft barn som varit hos oss i flera månader, berättar Aso Cåzade, kriminalvårdsinspektör på häktet i Sollentuna.

Efter den våldsamma sommaren har många minderåriga gripits och senare häktats. Under juni och juli månad har 75 ungdomar mellan 15 och 17 år blivit häktade. Vanligtvis häktas unga endast för mycket allvarliga brott, som mord, mordförsök, sprängningar eller grova vapenbrott.

Bland de häktade finns en 16-årig pojke och en 15-årig flicka som greps i slutet av juli för en skottlossning i Södertälje. En annan är en 15-årig pojke som häktats för delaktighet i ett mord på en tonåring i Bagarmossen, Stockholm, tidigare i juli.

Kriminolog Sven Granath, verksam vid polisen i Stockholm, ser en ökad tillgång till illegala skjutvapen bland ungdomar, vilket drar in dem i våld kopplat till gängkriminalitet. Polisen har också blivit mer framgångsrik i att gripa unga efter våldsdåd, och rättsväsendet visar en ökad benägenhet att häkta dem snarare än att överlämna dem till socialtjänsten.

– Trots att antalet unga med riskfaktorer inte har ökat så mycket är det mycket oroande att de blir involverade i sådan grov brottslighet, säger Granath till Dagens Nyheter. Granath varnar också för utvecklingen med så kallade barnsoldater. Unga män som rekryteras in i gängkriget för att utföra dåd. Det har den senaste tiden skett fler attentat i Danmark är man använt unga. Granath misstänker att de äldre gängmedlemmarna blivit mer medvetna om riskerna med att själva utföra våldsdåd.

– Det är då de yngre som blir kvar, de som inte förstår konsekvenserna och som inte har mycket annat att erbjuda den organiserade brottsligheten än att utföra våld och förvara vapen, säger han.

Minderåriga har rätt till fyra timmars daglig kontakt med andra människor, genom aktiviteter som att vara i sporthallen, spela kort, baka, titta på film eller bara samtala. Samtidigt är häktena överbelagda, vilket skapar problem då det råder en enorm platsbrist på svenska häkten i dagsläget.