Den globala nedgången på aktiemarknaderna förstärktes när arbetslösheten i USA nådde sin högsta nivå på tre år.
Samtidigt växer farhågorna för att den amerikanska centralbanken har väntat för länge med att börja sänka räntorna.
Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn ökade med 114 000 i juli, vilket var en nedgång från 179 000 föregående månad och mycket lägre än de 175 000 som analytiker hade förväntat sig. Arbetslösheten steg samtidigt till 4,3 procent från 4,1 procent, den högsta nivån sedan oktober 2021, skriver Wall Street Journal.
Arbetslösheten har alltså ökat fyra månader i rad.
Detta är dåliga nyheter för den sittande regeringen och kan minska Kamala Harris chanser att vinna valet i november. Regimmedia i hela Väst hänvisar gärna till den amerikanska ekonomin som ett skäl för Demokraterna att behålla makten.
Men amerikanerna är inte lika imponerade av ”Bidenomics”.
Det nedslående resultatet ledde till en nedgång på de stora börserna. Det europeiska Stoxx 600-indexet föll med 1,7 procent och är på sin lägsta nivå på tre månader. Det skedde också en nedgång i aktiekurserna i Tyskland, Frankrike och Storbritannien.
Oslo Børs fick också en blygsam start på dagen, med en nedgång på över 2 procent tidigare 12.00.
Intel levererade ett nedslående resultat och säger att de kommer att säga upp nästan 15 procent av sina anställda. Aktien sjönk med 20 procent.
Det bör dock nämnas att effekten av orkanen Beryl, som drabbade Texas den 8 juli, hade en negativ inverkan på arbetsmarknaden. I kölvattnet av stormen sågs en anmärkningsvärd ökning i de veckovisa avläsningarna av arbetslöshet i Texas.
Men arbetsmarknaden över hela USA utfärdar tydliga varningar, och varningstecknen är tydliga. Bidens stora satsning på Green New Deal har hittills varit ett fullständigt misslyckande, precis som många har varnat för.