Nyheter

Atlanten svalnar i rekordfart och klimatforskare som förutspått motsatsen förstår inte varför den beter sig så egensinnigt i förhållande till deras klimatmodeller.

Kan påverka hela världen

Efter mer än ett år med rekordhöga globala havstemperaturer kyls ekvatorialatlanten ner snabbare än någonsin tidigare registrerat, vilket kan påverka vädret runt om i världen. Detta förvånar forskarna.

I mer än ett år har yttemperaturerna i Atlanten nått nya höjder, men de senaste månaderna har det vänt i rekordfart och ingen vet varför. Världens hav har satt nya värmerekord fyra år i rad och sedan mars 2023 har rekordhöga temperaturer regelbundet uppmätts i Atlanten. I juni var temperaturen i stora delar av Atlanten en till tre grader högre än normalt, medan vissa områden var så mycket som fem grader varmare.

Uppvärmningen reverseras

Det verkar nu vara på väg att vända, enligt National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Data från NOAA visar på en överraskande snabb kylning av yttemperaturen i Atlanten sedan maj i år.

Komplexa, oförutsägbara system

Sedan juni i år har temperaturen varit en halv grad till en grad kallare än normalt för den här tiden på året. Det betyder att El Niño sannolikt kommer att ersättas av sin motsvarighet, La Niña, ett vädersystem som får kallt vatten att stiga upp till ytan någon gång mellan september och november.

– Ingenting stämmer

Både El Niño och La Niña är komplexa, svårförutsägbara system som drivs av passadvindar, solvärme och nederbörd i tropikerna. Ändå är den plötsliga temperaturförändringen i Atlanten ett mysterium, och ingen verkar ha någon förklaring till varför det gick så snabbt.

– Vi har gått igenom listan över möjliga mekanismer och än så länge stämmer ingenting, säger Frans Philip Tuchen, postdoktor vid University of Miami, till New Scientist.