Ur flödet/i korthet

Ett uppror kan slås ned. Det är inte lika lätt att bli av med idéerna som ledde till upproret.

Kontroll av vad folk får höra

Idéer sprids genom ord – och ord sprids mellan människor, idag med blixtens hastighet på Internet.

Yttrandefrihet i kombination med ny teknik sprider orden snabbare än makthavare kan ta fram motåtgärder för att säkra sin position. Gro Harlem Brundtland är kanske den som ärligast har uttryckt myndigheternas oro inför yttrandefriheten:

– Vi är på väg att tappa kontrollen över vad folk får höra. Vi har ingen överblick över vilken typ av desinformation som sprids.

Makten och media

I ett försök att åtminstone bromsa det hotande informationsflödet blockeras nu kommunikationskanalerna.

Yttrandefriheten begränsas där så är möjligt. Alliansen mellan regering och media utökas successivt till att även omfatta teknikjättarna och inte minst ”icke-statliga” organisationer, NGO:s, som i realiteten är offentligt finansierade myndigheter – och i slutändan dras den rättsliga apparaten in.

George Orwells dystopiska roman 1984 var tänkt att förhindra en totalitär, omänsklig samhällsordning. År 2024 har verket återupptäckts – men denna gång som en bruksanvisning, inte som fiktion.

Se dig omkring

I Norge hämtar polisen gamla människor från äldreboenden för att de är oförskämda, i Storbritannien fängslas britter för att ha delat memes, i Irland vill de förbjuda digitala barnteckningar med politisk udd, Brasilien tvingar X (Twitter) ut ur landet, Australien vill ha censur av X, EU idkar utpressning av Elon Musk – och sedan är det Frankrike som sätter yttrandefrihetens portvakter i fängelse.

Fallet Pavel Durov

Anklagelserna mot Telegrams grundare Pavel Durov blev kända på onsdagen. Det kännetecknas av de djupa, svepande anklagelser som åklagare använder när de vill fånga någon.

Franska myndigheter anser att Telegrams bristande måttfullhet och samarbete med myndigheterna gör företaget delaktigt i narkotikahandel, missbruk och bedrägerier.

Preliminära åtal väcktes mot honom på onsdagen. Samtidigt släpptes han från häktet mot en borgen på 5 miljoner euro.

Durov får inte lämna Frankrike och måste anmäla sig hos polisen två gånger i veckan, uppger åklagarmyndigheten.

Durov är kritisk mot Vladimir Putins regim och flydde från Ryssland efter att ha vägrat att lämna ut användardata till myndigheterna där. (NTB)

Frankrike och Ryssland sitter i samma båt: Väst följer samma auktoritära spår som sina motståndare. Det markerar ett civilisatoriskt förfall utan motstycke. Förtrycket sker stick i stäv mot folkets vilja, men trots det är myndigheterna fast beslutna att undertrycka yttrandefriheten.

Tidigare försvarade vi Salman Rushdie mot mullorna. Nu har inkvisitionen återuppstått i Väst, mäktigare än någonsin. Att västerländska myndigheter och islamister båda drar åt samma håll är häpnadsväckande.

Skiljelinjerna blir tydliga. Vi ser var vi står.