Regeringen misstänker korruption i två fall relaterade till svenskt bistånd i Mali och Kenya, vilket har lett till att ett stort projekt för jordbrukare nu avbryts, rapporterar SVT.
– Regeringen tar korruption inom biståndet på största allvar, säger biståndsminister Johan Forssell (M).
Totalt 45 miljoner kronor var avsatta för ett folkräkningsprojekt i Mali. Efter en försenad rapport började den svenska ambassaden och en extern revisionsfirma granska projektet.
Revisorerna fann att 7,3 miljoner kronor av svenskt bistånd inte redovisats korrekt, och allt tyder på att pengarna kan ha gått till korruption, enligt Johan Forssell.
– Vi har inlett en återkravsprocess. Om pengarnas användning inte kan redovisas, ska de betalas tillbaka, säger han.
Det rör sig om medel som använts under åren 2020, 2021 och 2022.I januari beslutade regeringen att dra in sitt bistånd till Mali, innan de fick kännedom om de dryga 7 miljoner kronor som saknades i redovisningen.
I februari ingick Sverige ett avtal med Kenyas finansdepartement om 200 miljoner kronor för att stödja småjordbrukare i Kenya.
Hittills har 1,6 miljoner kronor betalats ut till projektet ”Kenya Agricultural Business Development Project” (KABDP), som skulle pågå under flera år, enligt Forssell.
– Nu har Sverige omedelbart avbrutit stödet till projektet, säger han.
Beslutet grundas delvis på en omfattande korruptionsskandal som skakat Kenya, vilket ledde till att president William Ruto avskedade samtliga sina ministrar i juli efter omfattande gatuprotester.
Regeringen har också tagit emot andra uppgifter som tyder på korruptionsproblem inom Kenyas jordbrukssektor, men Forssell vill inte gå in på detaljer.
– Vi ser allvarligt på risken för korruption och känner oss inte trygga med att pengarna används korrekt, säger han.
Regeringens avsikt är att de återstående 200 miljoner kronorna ska användas till ett annat projekt i Kenya.
– Målet är att pengarna ska gå till Kenya, och vi undersöker nu vilka alternativ som finns.