Nyheter

Vi befinner oss i en global kamp för yttrandefrihet och ett fritt internet. Om vi ​​förlorar detta är det osannolikt att vi någonsin kommer att få tillbaka det.

Demontering på räls

Alexandre de Moraes  från Brasiliens federala högsta domstol beordrade på fredagen ”omedelbar och fullständigt avstängning” av Twitter/X tills företaget underkastar sig alla hans krav på censur och stänger av konton som ”sprider desinformation”.

Klockan 20:36 var hashtaggarna ”Não Caiu” (Det föll inte), ”Alexandre de Moraes” och ”Oito Mdições no Escuro” (Åtta klockor i mörkret), bland de mest använda i Brasilien.

Klockan 00:00 lördag natt lokal tid började de stora internetleverantörerna att montera ner kommunikationsplattformen.

Moraes vill att någon ska fängslas

Skälet till att stänga ner Twitter/X är enligt Moraes att Elon Musk inte har följt kravet på att utse ett nytt juridiskt ombud i landet. För två veckor sedan lade Musk ner representationen för att undvika att Moraes skulle verkställa sitt hot om att fängsla ombudet.

Moraes har även gett Google och Apple en deadline på fem dagar för att ta bort applikationen Twitter/X från sina nätbutiker och blockera plattformen på Android och iOS. Personer eller företag som kringgår Moraes internetcensur med hjälp av VPN riskerar böter på 50 000 brasilianska realer, motsvarande 95 000 kronor.

Kommer inte att lämna in

Brasiliens telekommunikationsmyndighet har fått i uppdrag att genomföra avstängningen av plattformen och den förväntas vara otillgänglig under dagen.

Förbudet kommer att gälla tills Twitter/X underkastar sig kraven, vilket de vägrar att göra. Musk har tidigare påpekat att Moraes order bryter mot landets egna lagar.

– Vi förväntar oss att Alexandre de Moraes kommer att beordra att X stängs ner i Brasilien – helt enkelt för att vi inte vill censurera hans politiska motståndare. När vi försökte försvara oss i rätten hotade de Moraes vårt brasilianska juridiska ombud med fängelse, skriver Twitter/X på sin officiella profil:

– Vem tror han att han är?

Brasiliens vänsterorienterade president Lula da Silva har uppmanat Elon Musk att skaffa sig ”en annan attityd”:

– Vem tror han att han är? Alla medborgare från var som helst i världen som har investeringar i Brasilien lyder under brasiliansk lag.

Andra länder som har stängt av Twitter är Iran, Kina, Ryssland, Myanmar, Venezuela, Turkmenistan och Nordkorea.

Kampen intensifieras

Kampen för yttrandefriheten intensifieras. Frankrike har gripit Pavel Durov, chefen för Telegram. Tyskland har bötfällt Gab för att ha vägrat att censurera och lämna över data om användare som ”kränker” politiker. Brasilien förbjuder Twitter/X.

Resultatet av denna strid kommer att få långtgående konsekvenser för samhällsdebatten på alla områden, inte bara ”känsliga” politiska ämnen kommer att påverkas.

Termer som ”desinformation” och ”hat-/hatpropaganda” har den nödvändiga elasticiteten för att när som helst kunna skräddarsys efter myndigheternas censurbehov.

Utan yttrandefrihet går det inte att förbättra världen vi lever i.