Nyheter

Lee Dunn. Foto: Cumbria Police.

En domstol i Carlisle dömde på måndagen Sellafield-arbetaren Lee Dunn (51) till åtta veckors fängelse för att ha delat tre Facebook-inlägg som visade starkt ogillande av asiatisk invandring till Storbritannien under upploppen efter Southport-morden.

Dunns fängelsestraff minskades från tolv till åtta veckor av distriktsdomaren John Temperley efter att han erkänt sig skyldig, enligt lokaltidningen News and Star, som beskriver det komprometterande innehållet:

Brottet inträffade den 30 och 31 juli och involverade tre delade Facebook-inlägg.

Åklagare George Shelley sade att Dunn hade lagt ut tre separata bilder. Den första visade en grupp män med asiatiskt utseende på Egremonts krabbmässa 2025, med bildtexten: ”Kommer till en stad nära dig”.

Den andra visade också en grupp män med asiatiskt utseende som lämnade en båt på Whitehaven-stranden. Detta, sa Shelley, hade bildtexten ”Vad händer när de kommer till ditt område?”.

En sista bild visade en grupp män, även de med asiatiskt utseende, som viftade med knivar framför Westminsterpalatset. Den visade också ett gråtande vitt barn i en T-shirt med unionens flagga. Den var märkt ”Kommer till en stad nära dig”.

Dunn, som anklagades för att ha publicerat ”stötande och rasistiskt” innehåll på nätet, hade tagit bort delningen och bett om ursäkt. Domaren berömde honom för detta, men dömde honom ändå till omedelbart fängelsestraff.

I ett liknande fall förra veckan, där en 31-åring från Maryport dömdes till 12 veckors fängelse för ett inlägg som visade emojis av en minoritetsperson och en pistol, gav domare Temperley en motivering för att reagera beslutsamt på Facebook-inlägg.

News and Star skriver:

Domare Temperley, som dömde Thompson, hade detta att säga om domstolens nolltoleranspolicy.

&laquo

”Jag är rädd att detta brott måste ses i samband med den oro som nu äger rum runt om i landet. Och jag tvivlar inte på att ditt inlägg är kopplat till den större bilden.
<”Jag accepterar inte att dina kommentarer och de emojis du postade var riktade mot polisen. Jag har läst i sammanfattningen av fallet om de kommentarer du gjorde i samband med gripandet, vilket tydligt visar att det fanns ett rasistiskt inslag i meddelandena och i publiceringen av dessa emojis.
<”Det måste återspeglas i domen, och det måste också finnas ett avskräckande inslag i den dom jag utdömer, eftersom den här typen av beteende måste upphöra.
<”Det uppmuntrar andra att bete sig på ett liknande sätt, och i slutändan leder det till den typ av problem på gatorna som vi har sett på så många platser runt om i landet. Det här brottet är tillräckligt allvarligt för att motivera en frihetsberövande dom.

 

Köp The Psychology of Totalitarianism här! Köp boken här!