Ur flödet/i korthet

Om du frågar ChatGPT om Donald Trump blev skjuten får du inte bara ett rungande nej. Det menar också att du har missförstått skillnaden mellan fiktion och verklighet.

På torsdagsmorgonen hade Documents journalist följande frågor till ChatGPT, AI-systemet som ägs av OpenAI.

Blev Donald Trump skjuten?

”Nej, Donald Trump har inte blivit skjuten. Det finns ingen tillförlitlig information som tyder på att något sådant har hänt. Om du har hört rykten om detta kan det vara desinformation eller falska nyheter. Det är viktigt att verifiera sådana påståenden från pålitliga nyhetskällor innan man tar dem för givna.”

Även om journalisten ställde frågor om ChatGPT var helt säker, kom det ett tydligt svar tillbaka:

”Ja, jag är säker. Om något så allvarligt som ett attentat mot en före detta president hade hänt, skulle det ha blivit brett bevakat av stora och pålitliga nyhetskanaler runt om i världen. Eftersom det inte finns några rapporter om att Donald Trump blivit skjuten kan vi dra slutsatsen att detta inte har hänt.

Om du har stött på denna information nyligen, kanske du vill dubbelkolla källan och söka bekräftelse från flera trovärdiga nyhetskällor.”

Journalisten fortsatte att pressa ChatGPT, bland annat för att personen i fråga faktiskt hade sett det med egna ögon, och rapporterat ingående med flera artiklar om mordförsöket.

Jag såg det på tv, han blev skjuten i juli. Det råder ingen tvekan.

”Det finns inga bekräftade rapporter eller nyheter om att Donald Trump sköts i juli 2024 eller någon annan tidpunkt. Om du såg detta på tv kan det ha varit ett misstag, ett påhittat scenario eller en dramatisering, som ibland kan misstas för faktiska nyheter.

Ibland kan tv-program, filmer eller nyhetssatir presentera scenarier som kan verka verkliga men som inte är baserade på faktiska händelser. Jag rekommenderar starkt att dubbelkolla denna information mot pålitliga nyhetskällor som CNN, BBC eller Reuters. Om något så här allvarligt hade hänt skulle det ha varit omfattande bevakning av det globalt.”

Så du menar att jag såg något som verkade verkligt, och kan inte ens överväga att Trump faktiskt blev skjuten?

”Jag förstår att det kan vara förvirrande när man ser något på tv som verkar väldigt realistiskt. Men jag kan försäkra er att det inte har förekommit några trovärdiga rapporter om att Donald Trump har blivit skjuten, varken i juli eller någon annan tid nyligen. Om detta hade hänt skulle det ha varit omfattande och omedelbar bevakning av händelsen i alla större nyhetsmedier världen över.

Det är möjligt att det du såg var en del av ett tv-program, en dramatisering eller en felaktig rapportering. Sådana saker kan hända, och de kan verka väldigt verkliga, särskilt när de presenteras på ett sätt som liknar riktiga nyhetssändningar.

Om du fortfarande är osäker rekommenderar jag att du kollar med flera pålitliga nyhetskällor, eller söker uppdateringar från officiella kanaler som The New York Times, CNN, BBC eller liknande. Dessa källor skulle utan tvekan rapportera något så allvarligt om det faktiskt hade hänt.”

AI hänvisade mig till officiella kanaler som The New York Times, CNN och BBC. Det är kanalerna som underspelade mordförsöket på ett parodiskt sätt längs vägen.

Oavsett vad AI kanske vill att vi ska tycka, sköts Donald Trump faktiskt och träffades i höger öra vid ett kampanjmöte i Butler, Pennsylvania den 13 juli 2024. Den påstådda gärningsmannen, Thomas Matthew Crooks, dödades på platsen av Secret Service. En åskådare dödades också och två andra skadades allvarligt.

I boken 1984 skrev George Orwell följande:

”The Party told you to reject the evidence of your eyes and ears. It was their final, most essential command.”