Nyheter

Tusentals Taylor Swift-fans skulle ha dödats i de planerade attackerna vid artistens konserter i Wien, säger CIA, som tar åt sig äran för att ha avvärjt massmord.

– De skulle döda ett stort antal – tiotusentals människor – på de här konserterna. Österrikarna kunde göra gripandena eftersom CIA och våra underrättelsepartners gav dem information om vad den här ISIS-anknutna gruppen planerade att göra”, sade CIA:s chef David Cohen vid en säkerhetskonferens i Maryland.

Österrikiska myndigheter har sagt att den 19-årige huvudmisstänkte i fallet var inspirerad av IS. Han ska ha planerat en attack med knivar och hemmagjorda bomber utanför konsertarenan där 30.000 fans förväntades samlas.

Vidare har en 18-åring och en 17-åring gripits.

Tycker att det är en överdrift

Tidigare sade myndigheterna att 19-åringen erkänt att han planerat attacken, men hans försvarsadvokat Werner Tomanek sade senare att detta inte var sant. Tomanek sade att anklagelserna är överdrivna och att det inte skulle ha varit möjligt för 19-åringen att genomföra planerna, som han beskrev som ”fantasier”.

Han har anklagat österrikiska myndigheter för att överdriva anklagelserna för att få tillstånd till mer övervakning. Inrikesminister Gerhard Karner har sagt att de behövde hjälp från andra länders underrättelsetjänster eftersom det inte är tillåtet att övervaka textmeddelanden i Österrike.

Får vanligtvis inte beröm

Taylor Swift tackade myndigheterna i ett uttalande förra veckan.

Cohen berömde CIA:s arbete och sa att de vanligtvis inte får beröm för att ha förhindrat sådana planer.

–I min byrå, och jag är säker på i andra, såg många människor detta som en riktigt bra dag för Langley, sade Cohen och syftade på CIA:s högkvarter.

– Och jag pratar inte bara om de av oss som är ”swifties”, tillade han och syftade på smeknamnet för Taylor Swifts fans.

Läs också äldre artikel:

Den islamist som försökte döda Taylor Swift-fans i Österrike har identifierats