Nyheter

Det råder nu ”nästan panik” bland ett antal svenska barn och unga över gängkriminalitet. Det rapporterar SVT.

Organisationen Barnens Rätt i Samhället (Bris) arbetar med barns rättigheter.

Ungas förfrågningar till Bris om brott har nästan fördubblats jämfört med förra sommaren. De barn som tar kontakt säger att de inte vågar gå ut av rädsla för de många våldsamma gängen i Sverige, säger generalsekreterare Magnus Jägerskog.

”Vi ser en stor rädsla bland unga som inte vill dras in i gängkriminalitet. Men också nästan en panikkänsla hos unga som är indragna.”

De ungas kontakt med Bris om brott utgör en liten del av det totala antalet förfrågningar till barnrättsorganisationen, men ökningen är ändå stor.

Bris har i sommar haft 127 samtal om brott med barn. Förra året fick Bris 67 förfrågningar under samma period.

”Vi har sett en utveckling som egentligen började under förra årets sommarlov där allt fler unga som är involverade i gängkriminalitet eller påverkas av kriminalitet i sitt område, söker stöd.”

De unga är i tidiga tonåren. Problemet har ofta börjat i 10-11-årsåldern och sedan fortsatt i flera år, säger Jägerskog till SVT.

”Det här är unga som har lurats in i olika nätverk, som har hotbild mot sig själva. De mår dåligt och vill ut.”

Andra barn tar kontakt för att de är rädda för att dras in i gäng.

”Unga beskriver att de inte vågar gå ut på sin innergård av rädsla för att de ska bli rekryterade. De vet att de äldre finns där på gården och söker kontakt.”

Totalt hade Bris 10 330 stödjande kontakter under sommaren. Det är en ökning med 28 procent jämfört med samma period förra året, och den högsta siffran någonsin, skriver SVT.

Bris förklarar ökningen med att det nu går att få hjälp via anonyma sms, och att organisationen har anställt fler rådgivare.

”Många blir ju lite förskräckta när de hör att samtalen till Bris ökar. Vi ser ju precis tvärt om på den frågan – det innebär att fler barn fått stöd.”