Nyheter

Tidigare i år avslog Migrationsverket 2.443 ansökningar om arbetstillstånd för bärplockare. Efter att domstolen återförvisade flera av dessa ärenden, beviljades över 1.200 av dem.

– När det gäller de övriga cirka 1.200 ansökningarna har domstolen hållit med oss. De ansökningarna har avslagits eftersom arbetstagarna riskerade att inte få de villkor de har rätt till, säger Hanna Geurtsen, sektionschef på Migrationsverket.

Inför årets bärsäsong inkom totalt 2.545 ansökningar om arbetstillstånd för bärplockning. Tidigt under sommaren beslutade Migrationsverket att avslå 2.443 av dessa ansökningar. Anledningen var att arbetsgivarna bedömdes inte kunna garantera de anställningsvillkor som krävs, såsom reglerad arbetstid och ersättning för obekväm arbetstid.

Alla avslagna ansökningar överklagades till domstol, vilket ledde till att Migrationsverket i början av juli beviljade 1.272 ansökningar efter en andra granskning. Däremot avslog domstolen de återstående 1.166 överklagandena.

– Vi kan konstatera att domstolarna i dessa fall har hållit med oss. Migrationsverket har under en längre tid sett tecken på att regelverket för arbetstillstånd inom bärbranschen missbrukas, och vi har nu agerat för att förhindra detta, säger Hanna Geurtsen.

Under både 2023 och 2024 har Migrationsverket skärpt granskningen av thailändska bemanningsföretag och svenska uppdragsgivare som anlitar bärplockare. Myndigheten har också genomfört så kallade efterkontroller, där slumpvis utvalda ärenden granskas i efterhand för att säkerställa att företag följer de utlovade villkoren och regelverket. Detta arbete fortsätter nu.

– Vi kommer att genomföra efterkontroller av de beviljade ansökningarna från i år. Syftet är att försäkra oss om att både uppdragsgivare och thailändska bemanningsföretag lever upp till sina åtaganden och att arbetstagarna får de villkor de har rätt till. Vi fortsätter även att dela information med andra myndigheter inom samverkan mot arbetslivskriminalitet, säger Hanna Geurtsen.

Årets ansökningar om arbetstillstånd för bärplockning, som uppgick till drygt 2.500, är betydligt färre än tidigare år. Antalet uppdragsgivare och arbetsgivare har också minskat. Under 2023 ansökte 14 utländska bemanningsföretag om arbetstillstånd för bärplockning, men i år var det endast sju företag som inkom med ansökningar. Endast två av dessa företag, som arbetar för samma svenska uppdragsgivare, har fått sina ansökningar beviljade.

– Minskningen kan bero på de skärpta granskningarna samt det höjda försörjningskravet för arbetstillstånd. Försörjningskravet innebär att man måste ha en lön som motsvarar minst 80 procent av medianlönen i Sverige, vilket även gäller för bärplockare, säger Hanna Geurtsen.