Nyheter

Storbritanniens regering, ledd av premiärminister Keir Starmer, antydde på fredagen att sociala medieföretag kommer att behöva begränsa ”lagligt men skadligt” innehåll i kölvattnet av upploppen som utlöstes av morden på tre små flickor i Southport.

Syftet med en sådan åtgärd är att vara en ”del i strävan att förhindra ytterligare oroligheter”, skriver The Telegraph.

Det kan innebära att företagen åläggs att ta bort eller undertrycka inlägg som sprider falska nyheter om asylsökande eller andra ämnen som självskada även om de inte når tröskeln för olaglighet.

Den potentiella skärpningen mot teknikföretag kommer sannolikt att vara en del av en översyn av Internetsäkerhetslagen som antogs förra året.

Förslaget är detsamma som att de brittiska myndigheterna upphöjer sig till domare om vad som är sant.

Den konservativa oppositionen har lite till övers för planerna.

Kritiker har sagt att förslagen avslöjar ”den olycksbådande och auktoritära sidan” av Sir Keirs Labourparti och struntar i principen om yttrandefrihet.

Kemi Badenoch, som är en kandidat till ledarposten i Tory-partiet, har tidigare beskrivit det som att ”lagstifta för sårade känslor”.

Men gällande inställningen har de konservativa inte varit konsekventa:

Den tidigare Tory-regeringen sa ursprungligen att de ”lagliga men skadliga” bestämmelserna kan gälla innehåll som utgör ett hot mot folkhälsan, såsom desinformation.

Den brittiska regeringen har reagerat auktoritativt på inlägg på sociala medier som den anklagar för att vara ansvarig för de senaste upploppen, och flera personer har redan åtalats och dömts till fängelsestraff.

Keir Starmer vill ha ett sovjetiskt Storbritannien, säger Elon Musk.

– Oj, det här är mörkt, skriver Musk i en kommentar till signalerna från den brittiska regeringen i fredags.

X-ägaren har hamnat i en hetsig diskussion med den brittiske premiärministern, där han bland annat har sagt att ”inbördeskrig är oundvikligt” i öriket.

Bråket riskerar att komplicera regeringens ansträngningar för att få sociala medieföretag, inklusive X, att vara mer proaktiva när det gäller att ta bort desinformation som tros underblåsa oroligheterna.

The Telegraph i sig är inte helt objektiv i frågan, allt medan den engelska tidningen har lobbat i syfte att lagstiftningen ska ålägga sociala medieföretag ansvar på samma sätt som den brittiska regeringen vill.