Nyheter

Brevet från EU:s kommissionär för den inre marknaden Thierry Breton till Elon Musk inför hans samtal med Donald Trump väckte starka reaktioner. Nu tar Europeiska kommissionen starkt avstånd från sin egen kommissionär.

Det rapporterar Financial Times i en artikel där man ställer flera kritiska frågor till EU-kommissionen.

I brevet från EU-chefen Thierry Breton hänvisar han till samtalet mellan Elon Musk och Donald Trump som en händelse som kan orsaka ”betydande skada” och utfärdade en tydlig varning till X-ägaren att han måste vidta åtgärder för att följa EU-lagstiftningen. Document har skrivit utförligt om brevet. Du kan läsa allt om brevet i fallet nedan.

Elon Musk svarar på EU-chefens varning med ett fräckt meme

Men i efterspelet visar det sig att Breton anklagas för att ha agerat lite för långt på egen hand.

Financial Times skriver följande:

Bryssel har anklagat sin kommissionär för den inre marknaden för att ha gått oseriös genom att skicka ett brev till Elon Musk som hotar straff om innehåll som publiceras på sociala medier X befanns placera EU-medborgare i risk för ”allvarlig skada”.

Thierry Breton, den franska kommissionären, hade publicerat varningsbrevet på X, den plattform som ägs av Musk, timmar innan miljardären intervjuade den amerikanska presidentkandidaten Donald Trump, också på X.

På tisdagen förnekade Europeiska kommissionen att Breton hade fått godkännande från kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att skicka brevet. ”Tidpunkten och ordalydelsen i brevet var varken samordnad eller överenskommen med presidenten eller med [kommissionärerna]”, heter det.

En EU-tjänsteman, som inte vill bli namngiven, sade: ”Thierry har sitt eget sinne och sätt att arbeta och tänka.”

Samtalet på X har genererat ett enormt engagemang i sociala och vanliga medier. Som svar på brevet hade Musk svarat i bekant stil med en fräck meme. Han klippte ut en bild från filmen Tropic Thunder (2008), där en av karaktärerna säger: ”Ta ett stort steg tillbaka och bokstavligen knulla ditt eget ansikte.