Nyheter

UNRWA:s personal kan ha deltagit i attacken den 7 oktober. Nio anställda har fått sparken. Detta uppger FN.

Erkännandet är ett nederlag för både FN i allmänhet och UNRWA i synnerhet, och alla de länder som agerat lobbyister för fortsatt stöd.

FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar i Mellanöstern (UNRWA) har totalt 13 000 anställda i Gaza. Det går med andra ord 161 invånare på Gazaremsan på varje anställd i FN-organisationen.

Det är nedslående nyheter som kommer från utredningen vid FN, som kommit fram till att det finns ”bevis som tyder på att de kan ha varit inblandade i attacken”. Totalt har 19 anställda utretts. För ytterligare nio anställda finns det inte tillräckligt med bevis för att de var inblandade, medan det enligt FN:s interna tillsynsorgan (OIOS) finns bevis för att en av de totalt 19 inte var inblandad.

Terrorattacken mot Israel den 7 oktober leddes av Hamas och närmare 1 200 israeler miste livet.

De israeliska myndigheterna har å sin sida hävdat att flera hundra Hamas-terrorister har stått på UNRWA:s lönelista, och att flera tiotals anställda deltagit direkt i attacken.

Den israeliska nationalförsamlingen, Knesset, beslutade nyligen att UNRWA är en terroristorganisation och bröt allt samarbete med FN-organet.