Nyheter

I en nyligen publicerad rapport för 2023 belyser Försäkringskassan de allvarligaste riskerna kopplade till felaktiga utbetalningar och bidragsbrott. Rapporten pekar på att sådana brott utgör ett betydande hot mot systemets legitimitet och förtroendet för socialförsäkringen.

Speciellt noteras i rapporten att individer med utländsk bakgrund är överrepresenterade bland de som begår bidragsbrott.

Rapporten identifierar flera riskområden, inklusive felaktiga uppgifter om bosättning, arbete som utförs trots att man mottar förmåner och vistelse utomlands utan att meddela Försäkringskassan. Ett särskilt problem som lyfts fram är att individer i ekonomiskt utsatta situationer ofta är överrepresenterade bland de som begår bidragsbrott. Många av dessa personer är hårt skuldsatta och har en låg ekonomisk standard, vilket kan driva dem till att fuska för att förbättra sin situation. Dock noterar rapporten också att inte alla som begår bidragsbrott är i nöd; vissa gör det av girighet eller på grund av bristande förtroende för statens system.

En annan viktig punkt i rapporten är överrepresentationen av individer med utländsk bakgrund bland dem som begår bidragsbrott. Detta innebär en särskild utmaning för Försäkringskassan, då det handlar om att både skydda bidragssystemet från utnyttjande och samtidigt behålla förtroendet för socialförsäkringen.

Sammanfattningsvis framhåller rapporten att fusket med bidrag, särskilt bland utrikesfödda, är ett allvarligt problem som kräver riktade kontroller och åtgärder för att förhindra missbruk och säkerställa att systemet fungerar som det ska.