Nyheter

Antalet personer som lämnar Sverige överstiger för första gången på 50 år antalet som invandrar, meddelade regeringen nyligen och hänvisade till preliminär statistik från SCB. Enligt regeringen har utvandringen ökat med 60 procent medan invandringen har minskat med 15 procent, vilket resulterar i en negativ nettoinvandring. Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) presenterade denna information och betonade att detta var ett historiskt skifte.

Men SCB har nu ifrågasatt tolkningen av dessa siffror. En stor del av de registrerade utvandringarna beror på att Skatteverket har rensat ut personer som är felaktigt folkbokförda, vilket innebär att de inte nödvändigtvis har lämnat landet under det aktuella året. Enligt SCB:s pressansvarige Johannes Cleris, är det mer troligt att invandringen faktiskt översteg utvandringen under den rapporterade perioden om man tar hänsyn till Skatteverkets rensning.

Skatteverket uppskattar att 7 700 personer som registrerats som utvandrade under perioden januari till juni i själva verket är resultatet av denna rensning. Detta innebär att den faktiska utvandringen kan vara betydligt lägre än vad regeringen först antydde. Cleris menar att när dessa rensade personer räknas bort, kan antalet invandrare ha överstigit antalet utvandrare med cirka 5 000 individer.

Trots detta vidhåller migrationsministern att regeringens insatser för att minska invandringen och öka utvandringen har haft en betydande inverkan på siffrorna. Regeringen menar att Skatteverkets arbete med att rensa i folkbokföringen är viktigt för att bekämpa välfärdsbrott och få en tydligare bild av vilka som faktiskt befinner sig i landet. SCB:s nya statistik, som nu även inkluderar juni, stöder dock inte regeringens tidigare påstående om negativ nettoinvandring.