Nyheter

Den 33-årige Umid Tursunov, som har begått nästan 100 brott i Sverige, har nu fått sin utvisning fastställd av hovrätten efter att ha bott över 20 år i landet, enligt Borås tidning.

Tursunov, som beskrivs som en ”välkänd gängtopp” i Borås, har dömts för en rad brott, däribland narkotikabrott, våldsbrott och stölder. I den senaste domen från Borås tingsrätt i april dömdes han till ett och ett halvt års fängelse för brott mot knivlagen, grovt häleri, narkotikabrott, rattfylleri och olovlig körning.

Trots att tingsrätten avslog åklagarens begäran om utvisning, beslutade Hovrätten för Västra Sverige att utvisa Tursunov när domen överklagades. Tursunovs familj flydde från Uzbekistan till Sverige 2003 på grund av förföljelse, då regimen i hemlandet betraktade deras religiösa inriktning som terroristisk, enligt fadern i ett förhör.

Trots risken för fängelse eller dödsstraff i Uzbekistan valde hovrätten ändå att verkställa utvisningen. När Tursunov försökte överklaga beslutet till Högsta domstolen på grundval av mänskliga rättigheter, avslogs hans ansökan. Utvisningen är dock inte permanent, och Tursunov har möjlighet att återvända till Sverige om tio år.