Nyheter

Region Skåne har nyligen fått kritik för att ha tagit 8 miljoner kronor från sin vårdbudget för att investera i ett konstverk i form av en exklusiv granstickling, placerad vid ett av sjukhusen. Beslutet har mött starkt motstånd, särskilt i en tid då regionen kämpar med ekonomiska problem och tvingas till nedskärningar i kärnverksamheten. Till råga på allt håller det dyra prydnadsträdet nu på att vissna.

Denna gran, som vid första anblick inte verkar särskilt imponerande, är en klon av Old Tjikko, ett träd vars rotsystem anses vara över 9 500 år gammalt, vilket gör det till världens äldsta. På grund av dess känslighet har man även investerat i en specialbyggd klimatanpassad glascylinder för att skydda trädet.

Konstverket, som har döpts till ”Granens tid” av konstnärsduon ”Goldin och Senneby”, skulle enligt regionens beslutande förmedla tankar om tid. Projektet kritiserades dock från start av både Skattebetalarnas förening och Slöseriombudsmannen, och många skattebetalare i Skåne var upprörda över att pengar som de trodde skulle gå till vård istället spenderades på detta konstverk.

Magnus Sköld, projektledare för konst i Region Skåne, försvarade kostnaden med att om man inte hade valt denna gran, hade ett annat dyrt konstverk stått där istället. Dock ifrågasätts detta påstående eftersom inget tidigare konstverk i regionen har haft en så hög prislapp.

Sköld menade också att de 8 miljonerna inte kunde ha använts till sjukhusets drift och kärnverksamhet, något som många ifrågasatt. Dessutom är granen bara en liten del av de 92 miljoner skattekronor som regionen avsatt för konst och utsmyckning, pengar som kritiker menar hade kunnat användas för att förbättra vården.

Slöseriombudsmannen har i flera omgångar kritiserat slöseriet med skattepengar i Malmö och har i skrivit flera uppmärksammade inlägg på sociala medier om granen.