Gästskribent

Den Iranstödda palestinska terroristgruppen Hamas har valt ärketerroristen Yahya Sinwar, hjärnan bakom illdåden mot tusentals israeler den 7 oktober 2023, till ordförande för sin ”politiska byrå”. Nu när Sinwar har anslutit sig till Hamas inre krets av ”politiska” figurer är det rimligt att anta att även han kommer att kallas ”moderat” och ”pragmatisk” av västerländska medier. På bilden: Sinwar skakar hand med en maskerad medlem av Hamas Al-Qassambrigader i Gaza City den 14 december 2022. (Foto: wikimedia commons )

Den Iranstödda palestinska terroristgruppen Hamas har valt ärketerroristen Yahya Sinwar, hjärnan bakom illdåden mot tusentals israeler den 7 oktober 2023, till ordförande för sin ”politiska byrå”. Sinwar, som har gömt sig i Gazaremsan sedan den Hamasledda attacken, kommer att ta över efter Ismail Haniyeh, den tidigare ordföranden för gruppens ”politiska byrå”, som dödades i den iranska huvudstaden Teheran den 31 juli.

Det faktum att Sinwar valdes visar att Hamas politiska och militära grenar är desamma. Det visar också att när det gäller islamistiska terrororganisationer finns det ingen skillnad mellan en politisk och en militär ledare. Genom att välja Sinwar till sin ”politiska” ledare säger Hamas själva att de inte gör någon skillnad mellan politiker och terrorist.

Har någon någonsin övervägt att referera till Usama bin Ladin och Abu Bakr al-Baghdadi, ledarna för al-Qaida och Islamiska staten (IS), som ”politiska ledare” för sina respektive organisationer?

Förutom Haniyeh består Hamas ”politiska byrå” av flera personer som Khalil al-Hayya, Khaled Mashaal, Musa Abu Marzouk, Ghazi Hamad och Taher a-Nunu som länge har förespråkat den väpnade kampen mot Israel och glorifierat terrorhandlingar mot israeler.

På dagen för Hamas-ledda attacker mot israeliska samhällen höll dessa ledare en särskild bön på Haniyehs kontor i Doha, Qatar, för att tacka Gud för de brott som begåtts av deras terrorister och tusentals ”vanliga palestinier”. Dessa brott resulterade i morden på 1.200 israeler och bortförandet av mer än 240 andra till Gazaremsan. Under attacken halshöggs, våldtogs, sexuellt utnyttjades, brändes levande och bortfördes israeler och andra.

Dessutom har Hamas ”politiska” ledare från sina trygga villor och kontor i Qatar hotat med att utföra fler grymheter mot israeler och tillagt att deras yttersta mål är att förgöra Israel. En av dem, Ghazi Hamad, sade i en intervju med libanesiska LBC TV att Hamas är berett att upprepa massakrerna den 7 oktober gång på gång tills Israel är utplånat:

”Israel är ett land som inte har någon plats i vårt land. Vi måste avlägsna det landet… Al-Aqsa-floden [namnet Hamas gav attacken] är bara första gången, och det kommer att bli en andra, en tredje, en fjärde… Kommer vi att behöva betala ett pris? Ja, och vi är redo att betala det. … allt vi gör är berättigat…”

Veckorna innan han mördades uppmanade Haniyeh palestinier i Jordanien, Syrien, Libanon och på andra håll att mobilisera sig och trappa upp konfrontationen med Israel:

”Vi måste resa oss inför den [israeliska] fienden. Det fria palestinska folket bör mobilisera på alla fronter – i Jordanien, Syrien och Libanon… De måste trappa upp konfrontationen … för att förverkliga vår plan för befrielse och flyktingarnas återvändande…. Vi måste vara tillsammans i detta och stå som en för att besegra fienden. Vi måste sluta leden tillsammans med Gaza, och i alla våra städer och byar på Västbanken, och på den ockuperade marken inne i [Israel].”

När Hamas talar om ”befrielsen” syftar man på sitt uttalade mål att eliminera Israel och ersätta det med en islamistisk stat, vilket bekräftas i dess egen stadga:

”Israel kommer att existera och fortsätta att existera tills islam utplånar det, precis som den utplånat andra före den.”

I stadgan påminns också muslimerna om den berömda islamiska hadithen:

”Domedagen kommer inte att inträffa förrän muslimerna slåss mot judarna, och då kommer judarna att gömma sig bakom stenar och träd. Stenarna och träden kommer att säga O muslimer, O Abdullah, det finns en jude bakom mig, kom och döda honom.”

Notera ordet judar, inte israeler. För närvarande slaktas också andra icke-muslimer, t.ex. kristna i Nigeria och andra delar av Afrika samt massaliterna i Sudan.

”Flyktingarnas återvändande” syftar på det palestinska kravet att översvämma Israel med miljontals palestinier i hopp om att förvandla landet till ännu en arabisk stat där vissa judar skulle kunna tillåtas leva som en ’tolererad’ minoritet.

En annan av Hamas ”politiska” ledare, Khaled Mashaal, sade tidigare i år att hans grupps attack mot Israel har återupplivat drömmen om att förgöra Israel och ”bevisat att det är en realistisk idé att befria Palestina från floden [Jordan] till havet [Medelhavet]”. Han noterade att det råder ”nästan konsensus” bland palestinierna om att de inte kommer att ge upp sina rättigheter till det land som sträcker sig ”från Jordanfloden till Medelhavet”.

Den eldiga retoriken och hoten om att utplåna Israel från Hamas ”politiska” ledare hindrade inte vissa västerländska medier från att beskriva Haniyeh som ”en mycket moderat ledare”. Reuters beskrev Haniyeh som ”tuff i munnen” men ”Hamas mer moderata ansikte”, medan Sky News kallade honom ”Hamas pragmatiska ansikte”.

Elon Levy, f.d. talesman för den israeliska regeringen och f.d. internationell medierådgivare till Israels president, ställde följande fråga

”Vad är en ’mycket moderat ledare’ för en islamistisk jihadistisk dödskult som utförde den dödligaste terrorattacken sedan den 11 september den 7 oktober?”

”För BBC var Ismail Haniyeh ’moderat och pragmatisk’, för oss andra var han ett monster”, kommenterade den brittiske författaren och journalisten Stephen Pollard. Han påpekade att Haniyeh hade spelat in följande meddelande till palestinierna från sitt lyxiga hem i Qatar: ”Vi behöver blodet från kvinnor, barn och äldre i Gaza… för att väcka vår revolutionsanda.”

Pollard tillade:

”Haniyeh var verkligen ’moderat’. Det totala antalet judar som mördats av Hamas kommer inte i närheten av sex miljoner. Inte för att Haniyeh skulle ha betraktat det som något annat än en besvikelse, med tanke på att han ledde en organisation som var fast besluten att utplåna alla judar från jordens yta.

”Vad gäller ’pragmatisk’: han var beredd att låta andra ansluta sig till Hamas för att mörda judar. Den 7 oktober deltog minst fyra andra islamistiska terrorgrupper. Haniyeh ska ha en eloge för att han inte behöll hela äran för Hamas. Det är riktig pragmatism för sakens bästa.”

Nu när Sinwar har anslutit sig till Hamas inre krets av ”politiska” figurer är det rimligt att anta att han också kommer att kallas ”moderat” och ”pragmatisk” palestinsk ledare av västmedia.

Vad kommer härnäst? Kommer Biden-Harris-administrationen och andra västliga regeringar att skynda sig att med den nyvalde palestinske ledaren och massmördaren diskutera skapandet av en oberoende palestinsk stat som kommer att användas av den iranska regimen och dess terrorombud, inklusive Hamas, för att förgöra Israel?

Bassam Tawil är en muslimsk arab baserad i Mellanöstern. Bassam Tawils arbete möjliggörs genom en generös donation från ett par givare som vill vara anonyma. Gatestone är mycket tacksamt.