Nyheter

Iran planerar en hämndattack på Israel under den judiska minnesdagen Tisha B’Av. Uppgifterna uppges komma från en rapport lämnad av västerländska  underrättelsekällor, enligt Jerusalem Post. Den planerade attacken, som ska vara en hämnd för onsdagens likvidation av Hamasledaren Ismail Haniyeh i Teheran, ska enligt uppgift genomföras tillsammans med den Libyen-baserade terrororganisationen Hezbollah.

Uppgifterna om en kommande hämndattack ska komma från tre separata källor. Att Iran skulle hämnas Haniyehs död var Irans högsta ledare Ali Khameini tydlig med, när han kort efter Hamas-ledarens död skrev ett inlägg på X:

”Efter denna bittra, tragiska händelse som har ägt rum inom den islamiska republikens gränser, är det vår plikt att hämnas.”

Vill slå mot Israel på känslig tidpunkt

Tisha B’Av är den dag när judar minns och sörjer förstörelsen av det första och andra Templet i Jerusalem.  Minnesdagen som präglas av fasta, självförnekelse och sorg inleds den 12 augusti och avslutas ett dygn senare.

Valet av dag för attackerna ska därför ha gjorts för att slå mot Israels judiska befolkning vid en särskilt känslig tidpunkt. Detta är ett mönster som upprepar sig: Terroristattacken den 7 oktober inträffade under Simchat Torah och Sabbat, och 1973 inledde Egypten och Syrien sitt krig mot Israel på Yom Kippur.

Genom att attackera Israel just under Tisha B’Av hoppas Iran och Hezbollah kunna slå mot Israel när försvarsförmågan på grund av helgdagen kan antas vara något försvagad, samtidigt som det uppges finnas en symbolisk anledning till att attackera detta datum, eftersom man då hoppas kunna återuppliva historiska trauman och återskapa bilderna av förstörelse och nederlag hos israelerna.

Underrättelserapporten hävdar också att attacker denna dag syftar till att återställa moralen hos de terrorgrupper som attackerar Israel, ge dem inspiration till framtida attacker och visa att Iran även fortsättningsvis kommer att stödja terrorledare i regionen.

Irans tidigare attack

Iran genomförde en attack mot Israel i april , men man lyckades bara få en handfull direktträffar som gjorde begränsad skada trots att 170 explosiva UAV-drönare, 30 kryssningsmissiler och 120 ballistiska missiler uppges ha avfyrats.

Enligt IDF:s talesperson, konteramiral Daniel Hagari, sköts 99 procent av de avfyrade projektilerna ner av Israel och dess allierade.