Kommentarer

Anställda på det israeliska mediet Ynet har varit i Iran för att känna av stämningen och kan rapportera att iranierna övervägande är extremt pro-israeliska och vänder sig mot den iranska regimens krigspropaganda. Det finns också en utbredd tillfredsställelse med dödandet av Hamas terrorchef Ismail Haniyeh, även om vissa skulle ha föredragit att det hade hänt utanför Iran. En av intervjupersonerna, F från Teheran, gläder sig över att några iranier kan ha varit inblandade i mordet.

På frågan om utsikterna till ett stort krig mellan Israel och Den Islamiska Republiken säger de flesta att de fruktar sin egen regering mer än den israeliska armén. En av de anonyma tjänstemän som intervjuats – F – uttrycker det så här: ”Personligen är jag inte rädd för israelisk vedergällning, eftersom jag vet att den israeliska försvarsstyrkan och israeliska tjänstemän betraktar det iranska folket som sina allierade och kommer att göra vad de än tycker är nödvändigt för att minimera de indirekta skadorna, som de gjorde i fallet Haniyeh.”

F uttrycker å sin sida rädsla för regimens hämnd och beskriver regimens ledare som ”ideologiskt motiverade [—] som knappt vet vad de gör”. [—] ”Så jag är definitivt mer orolig för revolutionsgardet än IDF [den israeliska försvarsstyrkan]”, säger F.

Ynet håller intervjupersonernas identiteter hemliga, eftersom flera iranier sitter i dödscell efter att ha talat med israeler.

En annan iranier – A – säger att ”alla iranier” gladde sig över dödandet av Haniyeh. ”Vi är verkligen motståndare till regimen i Den Islamiska Republiken och till Hamas, Hizbollah och talibanerna, som alla är kopplade till den mördande regimen i Den Islamiska Republiken [—], vi hoppas att alla dessa individer kommer att oskadliggöras så snart som möjligt.”

A fortsätter. ”Regimen är rädd, för varje gång en av regeringens ledare, som Qassem Soleimani och resten av medlemmarna i revolutionsgardet dödas, är regimen ett steg närmare att bli besegrad.”

En kvinna, som kallas S, säger att hon blev väldigt glad [när hon hörde talas om mordet på Haniyeh] och vill att resten av regimens ledare snart ska få samma behandling.

Den iranska terrorregimen är uppenbart impopulär bland stora delar av befolkningen, som upprepade gånger rest sig i motstånd – för att sedan slås ned med yttersta brutalitet. Det är därför förståeligt att de skulle vilja se Israel ingripa.

Den dagen prästregimen faller och islam drivs ut ur Iran kommer världen att se helt annorlunda ut. Då måste i så fall de dårar som gör upplopp i väststäderna till stöd för terroristerna hitta ett annat sätt att göra sig uppmärksammad. Och de västerländska ledare, som i decennier har underhållit sin befolkning med barnvisor om hur islam berikar, kommer att stå där med tvättad hals.