Nyheter

Ryssland har efterlyst en man, Ruslan Meyriev, som anklagas för terrorism, men istället har han nyligen häktats i Sverige på begäran av ett annat, hemligt EU-land, skriver Samnytt.

Han greps tidigare under sommaren misstänkt för ett annat terrorbrott som ska ha begåtts i Ryssland, men sattes därefter på fri fot.

Åklagare Mats Ljungqvist vid Riksenheten för säkerhetsmål berättar att detta land har krävt att information om deras inblandning hålls hemlig.

Meyriev, som kommer från Ingusjien i Ryssland, är enligt ryska myndigheter en terrorist med kopplingar till Islamiska staten och ska ha deltagit i strider i Syrien. Han har tidigare bott i Mellanöstern och på Krim, men efter den ryska annekteringen av Krim flydde han till Ukraina. I Ukraina beviljades han tillfälligt uppehållstillstånd på grund av sin krimtatariska fru, men detta drogs tillbaka 2015, och han greps sedan av den ukrainska säkerhetstjänsten på Rysslands begäran.

En lång juridisk process följde, där ukrainska myndigheter undersökte om det fanns grund för de ryska anklagelserna, men det fanns också misstankar om att Ryssland fabricerat anklagelserna av politiska skäl. Efter att den ryska invasionen av Ukraina inleddes, flydde Meyriev till Sverige, där han nu blivit föremål för en europeisk arresteringsorder för terroristbrott. Det är fortfarande oklart om Sverige kommer att utelämna honom, och utredningen väntas pågå i en eller två veckor innan ett beslut fattas.