Nyheter

Israeliska myndigheter har beslutat att återkalla tillstånden för åtta norska diplomater som befinner sig i Tel Aviv och arbetar med den palestinska myndigheten. Det rapporterar Times of Israel.
Israel har över tid varit tydlig i sin kritik mot Norge både för att ha erkänt en ”palestinsk stat” och för de norska myndigheternas ökade anslag till FN-organet UNRWA. Israel har hävdat att flera av organisationens anställda var inblandade i terrorattacken den 7 oktober, då nästan 1.200 israeler mördades.
Det sade det israeliska utrikesministeriet:
– Flytten är ett svar på en rad anti-israeliska och ensidiga beslut som fattats av den norska regeringen, inklusive erkännandet av en palestinsk stat och flera uttalanden av högt uppsatta norska politiker.

Den norske ambassadören i Israel deltog i ett möte på utrikesdepartementet i Jerusalem, där han informerades om att ackrediteringen för de åtta diplomaterna kommer att dras in under sju dagar och deras uppehållstillstånd under tre månader. De kommer att få möjlighet att ansöka om ny ackreditering.
– Att vara anti-israelisk har ett pris. I stället för att bekämpa palestinsk terrorism efter den 7 oktober och stödja Israels kamp mot Irans ondska har Norge föredragit att belöna mördare och våldtäktsmän i Hamas genom att erkänna en palestinsk stat, säger utrikesminister Israel Katz, enligt Times of Israel.