Nyheter

Under natten till fredag inträffade en explosion utanför en restaurang i centrala Malmö. Nationella bombskyddet fick rycka ut och oskadliggjorde ytterligare tre misstänkt farliga föremål i staden. Inga personskador har rapporterats i samband med explosionen, men en fönsterruta och en uteservering har skadats.

Strax efter den initiala explosionen hittades ett andra misstänkt föremål på restaurangens uteservering. Bombskyddet kunde oskadliggöra detta vid 04.30-tiden. Larmet om explosionen inkom vid 02.38, samtidigt som nationella bombskyddet arbetade med att oskadliggöra två farliga föremål i stadsdelen Rosengård. Polisen kan ännu inte bekräfta om det finns en koppling mellan händelserna.

– Vi ser initialt ingen koppling mellan de två händelserna, men det får utredningen visa, säger Marie Keismar, vakthavande befäl vid polisregion Syd.

I Rosengård inkom ett larm om ett misstänkt farligt föremål redan vid 21.45 på torsdagen, vilket ledde till att polisen snabbt utfärdade ett viktigt meddelande till allmänheten. Boende i området uppmanades att hålla sig inomhus och borta från fönster. En halvtimme senare upptäcktes ännu ett föremål i området, och en man greps under natten misstänkt för mordförsök kopplat till händelsen i Rosengård.

Lokala medier rapporterar att det kan röra sig om handgranater i både Rosengård och centrala Malmö, men polisen har inte velat kommentera detta.

– Jag kan inte gå in på vad det är som har exploderat, säger Marie Keismar.

Vid 05-tiden hävde polisen avspärrningarna runt restaurangen och meddelade att ingen fara för allmänheten föreligger. En utredning om allmänfarlig ödeläggelse samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor har inletts. Avspärrningarna i Rosengård hävdes strax efter 02.30 när de misstänkta föremålen hade oskadliggjorts.