Nyheter

Debattörerna Katerina Janouch och Lennart Matikainen utreds av polisen misstänkta för hets mot folkgrupp efter att ha delat en satirbild av den indiske tecknaren Manoj Kureel på Facebook.

Den omtalade bilden publicerades på sociala medier i oktober förra året, vilket ledde till en polisanmälan från organisationen ”Näthatsgranskaren”. Inledningsvis lades utredningen ned, men efter en överprövning återupptogs förundersökningen.

Under den gångna veckan kallades både Janouch och Matikainen till polisförhör. Bilden, som ursprungligen skapades av Kureel efter en terrordåd i Nice 2020, återpublicerades av Janouch i samband med terrorattacken i Israel den 7 oktober förra året.

– ”För mig är det personligt eftersom jag har judiskt påbrå,” säger Janouch till Samnytt. Hon kritiserar samtidigt rättsväsendet och menar att det är motsägelsefullt att hon nu utreds för hets mot folkgrupp.

Janouch ifrågasätter även polisens prioriteringar och hänvisar till att Sveriges television tidigare friats från anklagelser om hets mot folkgrupp i samband med ett inslag som ansågs driva med kineser.

Matikainen, som också delade bilden på Facebook men tog bort den i februari, kommenterar att syftet med bilden var att uppmärksamma att terrorister kan finnas bland flyktingströmmarna. Han uttrycker också oro för den ökade terrorhotnivån i Sverige och drar paralleller mellan muslimsk invandring och gängkriminalitet.

Utredningen fortsätter, och det återstår att se hur rättsväsendet kommer att bedöma fallet.

Läs hela artikeln hos Samnytt.