Nyheter

Ja, du läste rätt. Klimatforskare vid Madrids Carlos III Health Institute har hittat ett direkt samband mellan inkomst och sårbarhet för extrem värme.

En studie visade att dödligheten under värmeböljor ökade markant i tre av Madrids 17 distrikt, alla med lägre medelinkomster.

En efterföljande rikstäckande undersökning i Spanien bekräftade samma fynd, skriver The Guardian.

Forskningsresultaten avslöjar alltså att de som lever i fattigdom bär den största bördan av de allt tätare och mer intensiva värmeböljorna, skriver tidningen vidare.

– När det kommer till värme och sårbarhet är inkomstnivån den avgörande faktorn, säger Julio Díaz Jiménez, en av forskarna bakom studien.

Brist på bostäder av hög kvalitet, begränsad tillgång till sjukvård och exponering för extrema temperaturer på arbetsplatser som jordbruk och byggbranschen gör låginkomstfamiljer särskilt utsatta. Även i hem med luftkonditionering har många inte råd att använda den, vilket utsätter dem för ytterligare risk, hävdar The Guardian.

Tidigare i år varnade Rädda Barnen för att vart tredje barn i Spanien inte kunde hålla sig svalt hemma. Organisationen uttryckte oro för de drygt två miljoner barn som riskerar att få allvarliga hälsoproblem på grund av värmen, skriver ABC News.

Yamina Saheb, huvudförfattare till IPCC:s rapport om klimatanpassning, påpekar att kontinenten värms upp snabbare än många andra platser i världen, och menar att åtgärder är brådskande.

– Den globala uppvärmningen dödar människor. Vi måste inse att energifattigdom på sommaren är ett allvarligt problem, säger Saheb.

Saheb har i flera år argumenterat för att tillgång till kyla ska erkännas som en rättighet, inte bara en konsumtionsvara som beror på inkomst.

Alby Duarte Rocha vid Tekniska Universitet i Berlin, som lett studien, uppmanar nu politikerna att se kyla som en offentlig tjänst, i nivå med kollektivtrafik och gatustädning.

ABCNews avslutar med följande:

”Med stigande temperaturer och allt mer extrema väderförhållanden finns det ett skriande behov av åtgärder för att skydda Europas mest utsatta medborgare från livshotande värmeböljor.”