Nyheter

Inga personer tillåts komma in på festivalområdet utan att deras väskor först genomsökts, eftersom det råder ett strikt förbud mot att ta med animaliska produkter. Detta beslut grundas på tanken att köttkonsumtion bidrar till klimatförändringar och en potentiell miljökatastrof, enligt Way Out West .

Filip Hiltmann, pressansvarig på festivalarrangören Luger, förklarar att alla väskor genomsöks på grund av det så kallade väskförbudet, som infördes av polisen i slutet av förra året. Förbudet, som gäller vid större allmänna sammankomster på grund av den förhöjda hotnivån från islamistisk terrorism, innebär att väskor ska lämnas in för förvaring under evenemanget och återlämnas när man lämnar. Det ger dock inte arrangörer rätt att söka igenom väskor.

Förbudet mot animaliska produkter gäller både besökare och personal, vilket innebär att alla på området måste äta vegansk eller vegetarisk mat under arbetstid, oavsett deras vanliga kostvanor. Detta inkluderar både mat som säljs på området och mat som personalen tar med sig hemifrån.

För att förhindra att någon smugglar in förbjudna animaliska produkter måste alla på festivalområdet gå med på att få sina väskor genomsökta. ”Om man vill äta kött är det fullt möjligt att göra det utanför området, men inget får tas in,” säger Hiltmann och hänvisar till festivalens policy.

Det har riktats kritik mot att kontrollanter beslagtar köttprodukter. Hiltmann håller dock inte med om att detta utgör ett intrång, då personer alltid har möjligheten att lämna området.

Enligt en jurist som GP talat med finns ett lagligt kryphål som tillåter arrangörer att agera på detta sätt när det gäller att förbjuda köttprodukter, även om det är oklart om det omvända – att förbjuda vegetarisk mat – också skulle vara tillåtet.

För att kunna införa ett förbud mot köttprodukter måste arrangören erbjuda en plats där kött kan förvaras i kylskåp tills arbetsdagen är slut. Om detta inte erbjuds, har arrangören rätt att be den anställda att lämna området och återvända efter att ha lämnat sina köttprodukter hemma.