Nyheter

Polisen har nyligen slagit larm om att kriminella nätverk, särskilt de som är släktbaserade, har tagit över driften av flera HVB-hem i Sverige, rapporterar Dagens Nyheter.

Enligt en färsk underrättelserapport har dessa kriminella grupper lyckats etablera sig på HVB-marknaden genom att utnyttja systemets brister och placera sina egna medlemmar som anställda. Detta skapar en farlig miljö för de barn som placeras på dessa hem, vilket ofta leder till att de hamnar i sämre skick än innan de blev omhändertagna.

Rapporten, som bygger på granskningar av över 700 HVB-hem, identifierar 18 bolag på 28 platser som kräver omedelbara åtgärder från myndigheterna. Genom att kombinera data från Bolagsverket med information från polisens underrättelsedatabas, har det framkommit att individer inom organiserad brottslighet driver dessa hem och att vissa HVB-hem till och med används som lager för vapen och narkotika.

Peter Allheim, nationell operationsledare i polisens särskilda insats Frigg, betonar allvaret i situationen. Han förklarar att socialsekreterare ofta arbetar hårt för att få till stånd tvångsomhändertaganden, men att barnen i slutändan placeras i en miljö där de riskerar att hamna i värre problem än tidigare. Det är inte ovanligt att barn som lämnar dessa HVB-hem är misstänkta för mycket grova brott, vilket visar på den allvarliga naturen av problemet.

Mörkertalet bedöms vara stort, då rapporten endast har granskat en del av det tillgängliga materialet. Exempel på kriminalitet kopplad till HVB-hem inkluderar att företrädare har nära släktband till gängmiljöer, att personer med kopplingar till mc-gäng driver HVB-hem, och att anställda är involverade i gängmiljöer.

En särskilt oroande aspekt är att dessa kriminella nätverk använder HVB-hemmen för att rekrytera barn till grova brott och för att underlätta rymningar från hemmen. Polisen ser detta som ett allvarligt hot mot demokratin, då det finns misstankar om korruption inom kommunala myndigheter, där handläggare med kopplingar till kriminella nätverk kan placera barn i hem som inte är lämpliga för deras välmående.

Polisen har även identifierat så kallade ”företagsstartare” som möjliggör för den organiserade brottsligheten att etablera sig inom HVB-sektorn. Detta förvärrar situationen ytterligare och visar på behovet av omfattande reformer.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som ansvarar för licensieringen av HVB-hem, har fått i uppdrag av regeringen att förstärka sin tillsyn för att bekämpa dessa välfärdsbrott. Ivo har lämnat förslag till regeringen om att utöka sina befogenheter och förbättra informationsöverföringen mellan myndigheter för att minska sekretesshindren.