Kommentarer

Internationella olympiska kommittén (IOC) struntar i säkerheten när de låter biologiska män boxas i damkategorin. Ett uttalande från Internationella boxningsförbundet är mycket kritiskt.

– Det uråldriga bruket med hustrumisshandel har nu blivit en olympisk gren, kommenteras det sarkastiskt i sociala medier efter att kontroversen om biologiska män kontra kvinnor i boxningsringen blossat upp igen denna vecka.

Anledningen är att ett klipp från en boxningsmatch i Mexiko 2022 blivit viralt. Matchen stod mellan den biologiske mannen Imane Khelif från Algeriet och mexikanska Brianda Tamara Cruz Sandoval, som är kvinna.

Cruz var glad att hon kom levande ur det hela, sa hon i en intervju efteråt.

Diskad från OS

Den amerikanska simmerskan Riley Gaines, som själv har vunnit en lång kamp mot biologiska män i sin egen sport, delade klippet på X.

Bara tre månader efter matchen mot Cruz diskvalificerades Khelif från damklassen i VM.

Även den biologiska mannen Lin Yu-Ting från Taiwan är kvalificerad från OS i Paris. Varken han eller Khelif klarade könstesten inför VM 2022 och 2023.

Drog offerkortet: – Konspiration

– De två försökte lura sina kollegor genom att låtsas vara kvinnor, sa president Umar Kremlev från International Boxing Association (IBA), och konstaterade att de två inte var de enda som prövade lyckan genom att utge sig för att vara kvinnor.

Khelif drog snart offerkortet och hävdade att diskvalificeringen var en ”stor konspiration” för att förhindra en boxare från Algeriet från att vinna.

Provocerad idrottsminister

Som Document rapporterat tidigare, har Khelif boxats i damklassen i OS tidigare. Han representerade Algeriet i OS i Tokyo 2020, som kvinna.

Igår, den 1 augusti, boxades han mot italienskan Angela Carini i Paris. Matchen mellan Imane Khelif och Angela Carini avbröts dock redan efter 46 sekunder. Den manlige boxaren hade då hunnit bryta näsan på sin kvinnliga motståndare. Enligt The Telegraph ska Carini efter matchen ha sagt att hon fruktade för sitt liv.

– Jag har svårt att förstå det här. Vi bevittnar en tolkning av begreppet inkludering som inte tar hänsyn till väsentliga faktorer, säger den italienska idrottsministern, Andrea Abodi till La Gazetta dello Sport.

Pikant bakgrund

Anledningen till att det överhuvudtaget är möjligt för fullblodsmän att boxas i damklassen är att IBA är avstängt från OS i Paris. Enligt IOK skedde detta efter ”ledningsproblem” och domarskandaler.

IOK gav därför vägledning till Paris 2024 Boxing Unit, ett organ skapat speciellt för OS 2024. Detta organ har mycket mindre strikta regler än IBA.

Kromosomer och nivåer av könshormoner spelar ingen roll

– Båda idrottarna är listade som kvinnor i passen. Båda har tävlat i damklassen i många år, de har inte plötsligt bara dykt upp från ingenstans, var IOK:s talesman Mark Adams förklaring.


Damboxaren Imane Khelif. (Foto: Skärmdump från matchen mot Brianda Cruz i Mexiko/X)

En annan faktor som spelar in när män nu kan slå knockout på kvinnor i boxningsringen är IOK:s ramverk för ”rättvisa, inkludering och icke-diskriminering på grund av kön, könsidentitet och könsmångfald”.

De antogs 2021, efter en process som tog två år.

Riktlinjerna listar omöjliga motsättningar mellan säkerhet mot fysiska skador å ena sidan och skyddande av queera idrottares känslor och psykologiska ”välbefinnande” å andra sidan.

Till skillnad från IBA sätter IOK känslor över säkerhet. I ett officiellt uttalande i går utvecklade IBA sin syn på Khelif och Yu-Tings diskvalifikationer:

Beslutet togs efter en noggrann genomgång, och var oerhört viktigt och nödvändigt för att upprätthålla en hög nivå av rättvisa och integritet för tävlingen.

[…]

IBA kommer att förbli angeläget om att säkerställa konkurrensmässig rättvisa i alla våra evenemang, men vi uttrycker vår oro över den inkonsekventa användningen av behörighetskriterier hos andra idrottsorganisationer, inklusive de som övervakar de olympiska spelen. IOK:s olika regler på detta område […] väcker allvarliga frågor om både rättvisa tävlingsvillkor och deltagarnas säkerhet (vår betoning).

IOK:s inkluderingsregler föreslår att det ska vara ”tryggt” för män att delta i damklassen:

Detta ramverk erkänner både behovet av att säkerställa att alla, oavsett könsidentitet eller könsvariationer, kan utöva idrott i en säker och trakasseringsfri miljö som erkänner och respekterar deras behov och identitet.

Några av punkterna, hämtade från IOK:s PDF-fil:


IOK:s ramverk för rättvisa, inkludering och icke-diskriminering på grundval av könsidentitet och könsvariationer

IOK:s ramverk för könsidentitet, inkludering mm. sätter upp omöjliga motsättningar mellan säkerhet mot fysiska skador och att skärma av idrottarnas psykologiska ”välbefinnande”. (Från IOK:s ”Framework on Fairness, Inclusion and Non-discrimination on the basis of gender identity and sex variations”)

– Det är chockerande att de faktiskt har fått gå så långt, vad är det som händer? kommenterade den tidigare boxningsvärldsmästaren Barry McGuigan på X.

– Kvinnor måste bara sluta delta i det här dårspelet, det är det enda sättet att få slut på den här galenskapen, skriver en kommentator på X.

Riley Gaines är bekymrad:

– En kvinna [som är boxare] kommer att dödas.


Efter att Imane Khelif (blå) hade slagit mexikanska Brianda Cruz gav den senare Khelif en rejäl kram. (Foto: Skärmdump från matchen/X)

– Hennes slag (sic) gjorde väldigt ont. Tack och lov kom jag ur ringen säkert, och bra att de äntligen insåg [att Khelif är en man], sa Brianda Tamara Cruz, om kampen mot Khelif 2022 enligt The Telegraph.

Uttalandet föll 2023, när Khelif upplöstes.


Uttalande från International Boxing Association, IBA. Sida 1.


Uttalande från International Boxing Association, IBA. Sida 2.


Imane Khelif t.v. är UNICEF-ambassadör i Algeriet. (Foto: Privat/X)