Nyheter

Malmö kulturnämnd har beslutat att inte tilldela några bidrag till det muslimska studieförbundet Ibn Rushd, ett beslut som fattades under dagens möte.

– Mycket bra beslut. Vi sverigedemokrater har alltid ifrågasatt Ibn Rushd, så det var en ny upplevelse för oss i dag att övriga partier i nämnden också sa nej. Gränsen är uppenbarligen nådd till och med för dem, säger Michael Hård af Segerstad (SD), ledamot i kulturnämnden.

Beslutet kommer efter att flera granskningar riktat kritik mot studieförbundet. I december förra året publicerade Folkbildningsrådet en rapport som visade att Ibn Rushd använt skattefinansierat studiematerial där bland annat barnaga, homofobi och stening förespråkas. En liknande utredning utförd av Region Skåne påvisade också antidemokratiska inslag i materialet, något som nu bekräftats av en granskning från Malmö stads kulturförvaltning.

– Ibn Rushd skyller bara ifrån sig. Bland annat menar de att de som gjort granskningarna inte är teologer och att de därför inte kan eller ska ta ställning till religiöst material med hänvisning till religionsfriheten, säger Michael Hård af Segerstad.

Det totala bidraget från Malmö kulturnämnd som nu dras in uppgår till drygt 1 miljon kronor. Detta inkluderar nästan 1 miljon för verksamheten 2024 och 150 000 kronor för projektet ”Kvinnliga kulturarbetare och konstnärer i stadens utkanter”. Region Skåne har också beslutat att stoppa sitt stöd till Ibn Rushd för 2024, vilket skulle ha varit på 1,3 miljoner kronor.

– De här sakerna som förfäktas i Ibn Rushd´s studiematerial för barn och unga är väldigt obehagliga. Vi pratar alltså bland annat om barnäktenskap, barnaga, stympningar, steningar, antisemitism, hat mot homosexuella. Vi sverigedemokrater är glada över att förvaltningen gjort en bra utredning och att övriga partier i nämnden för en gångs skull röstade för stoppade bidrag till Ibn Rushd. Uppenbarligen var gränsen till slut nådd även för dem, avslutar Michael Hård af Segerstad.