×

Nyheter

I händelse av krig eller kris kan svenskarna behöva nyttja den mat som finns tillgänglig i naturen. Det framgår i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) senaste krisberedskapsbroschyr för hösten.

– Det finns mycket i naturen vi kan använda, som bär, äpplen och svamp, säger Anna Teljfors från MSB, till SVT.

Pandemin och internationella konflikter har belyst samhällets sårbarhet när transporterna av varor avbryts. Sverige är idag starkt beroende av matimport, med cirka hälften av landets livsmedel som kommer från utlandet.

– Vi importerar en stor del av vår mat, och det är något man bör vara medveten om. Om leveranser störs kommer det att märkas i butikerna inom några dagar, säger Anna Teljfors, som har arbetat med att sammanställa MSB:s nya krisberedskapsbroschyr.

I broschyren har MSB nu inkluderat råd om att utnyttja naturens resurser, såsom svamp, bär och äpplen. Teljfors betonar också vikten av eget ansvar.

– Var och en behöver förstå sitt eget ansvar i krisberedskap. Man bör ha extra mat och vatten hemma och tänka igenom vad det skulle innebära om man inte kan handla mat eller om vatten och mobilnät inte fungerar. Kan jag hjälpa en granne eller behöver jag hjälp själv? Gemenskap och beredskap går hand i hand.

I de svenska skogarna finns bär, svampar och över 200 ätliga växter. Även trädgårdar kan innehålla vitaminrika ogräs som kan användas som grönsaker eller för att komplettera måltider. Det menar Lisen Sundgren, författare till flera böcker om ätbara vilda växter.

– If you can’t beat them, eat them. Lär dig om växterna i din omgivning och när de smakar som bäst. Sedan är det bara att låta fantasin flöda.

Lisen Sundgren påpekar att det viktigaste är att veta vilka växter som är ätliga och vilka som är giftiga, samt att respektera allemansrätten.

– Man får plocka blad, blommor och svamp men inte rötter och grenar. Vill du exempelvis plocka granskott behöver du markägarens tillstånd.