Nyheter

Fyra personer har förts till sjukhus från Northvolts fabrik i Skellefteå, efter att ha utsatts för höga nivåer av den giftiga gasen NMP. Det rapporterar Dagens Arbete.

– Det skedde vid ett underhållsarbete, säger presschefen Matti Karjala.

Tre personer som arbetade med underhållsarbete vid den så kallade downstream-anläggningen ska ha utsatts för höga nivåer av den giftiga gasen NMP. Tillsammans med en fjärde person som också misstänktes för ha utsatts för gasen fördes de till sjukhuset i Skellefteå för kontroll. Samtliga fyra ska ha fått lämna sjukhuset efter kontroll.

Enligt Matti Karjala är det i nuläget oklart vad som har hänt. Han meddelar att Northvolt omedelbart kommer att inleda en utredning och även göra en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Vid tillverkning av lithiumbatterier används ett antal kemikalier, samtidigt som farliga gaser kan uppstå vid så kallad termisk rusning. En sådan gas är 1- Metyl-2-Pyrrolidinon (NMP), som är ett mycket giftigt lösningsmedel med säregen lukt. Den som andas in gasen riskerar att drabbas av frätskador, medvetandepåverkan, kramper, lungödem och medvetslöshet.

Enligt Dagens Arbete har personal vid Northvolt vittnat om att ventilationen i fabrikerna ofta har slutat att fungera, och att de oskyddade arbetarna då har kunnat känna lukten av NMP-gas som läckt in i lokalerna.

Fredagens olycka är ännu en i raden av olyckor på Northvolt. Sedan i januari har fyra dödsfall inträffat, dessa utreds i nuläget av Polismyndigheten.