Nyheter

Olof K Gustafsson står inför rätta i USA, anklagad för att ha lurat till sig miljontals dollar genom påhittade produkter och avancerade penningtvättsmetoder.

Foto: Facebook

Åtalet mot 31-årige Olof K Gustafsson gäller omfattande bedrägeri och penningtvätt, där hans företag ska ha sålt produkter som aldrig funnits eller levererats. Gustafsson, som varit vd för företaget Escobar Inc., påstås ha tjänat flera miljoner på att marknadsföra eldkastare, exklusiva telefoner och en fysisk kryptovaluta, utan att någonsin tillverka eller leverera några varor.

Enligt åtalet i USA har Escobar Inc. och Gustafsson medvetet skapat och marknadsfört falska produkter mellan 2019 och 2023. Företaget använde Pablo Escobars namn för att locka till sig kunder som betalade stora summor för varor som aldrig producerades. De få produkter som visades upp, såsom eldkastare och telefoner, skickades endast till influencers för att skapa hype och trovärdighet kring företaget. De kunder som sedan köpte produkterna fick istället värdelösa ”ägarcertifikat” eller reklammaterial, och några pengar återbetalades aldrig.

Enligt åklagarna har Gustafsson och hans medbrottslingar dolt vinsterna genom komplicerade banktransaktioner, med kopplingar till banker i USA, Förenade Arabemiraten och Sverige. Detta för att undvika upptäckt och för att hålla pengarna utom räckhåll för myndigheterna. Totalt omfattar åtalet 115 punkter, inklusive bedrägeri och internationell penningtvätt.

Gustafsson greps i sitt hem i Marbella i december 2023 och har sedan dess suttit häktad i Spanien. Trots hans försök att undvika utlämning till USA, där rättegången kommer att äga rum, beslutade en spansk domstol förra veckan att han ska överlämnas. Gustafsson hävdar själv att han är oskyldig och menar att det inte är olagligt att göra dåliga affärer.

Faktaruta: Vem är Olof K Gustafsson?

Olof K Gustafsson, född 1992, är en svensk entreprenör som under senare år gjort sig känd som vd för Escobar Inc., ett företag som använder sig av den avlidne knarkkungen Pablo Escobars namn och varumärke. Gustafsson har tidigare varit verksam inom olika affärsområden, men det är främst hans kopplingar till Escobar Inc. som gett honom uppmärksamhet.

Under sin tid som vd har han varit involverad i flera kontroversiella affärsprojekt, vilket nu lett till åtal i USA för omfattande bedrägeri och penningtvätt. Gustafsson har en bakgrund som ung entreprenör i Sverige och har tidigare sagt att han ser sig själv som en affärsman med innovativa idéer.