×

Nyheter

Vissa nya soldater vägrar att skjuta på fienden. Andra kämpar med att montera vapen och känner inte till grundläggande stridsstrategi, enligt militära ledare och soldater i den ukrainska armén.

Några har till och med övergett sina poster och lämnat slagfältet helt och hållet, enligt nyhetsbyrån AP.

Samtidigt som Ukraina fortsätter sin offensiv i den ryska Kursk-regionen förlorar landets styrkor fortfarande värdefull mark längs landets östra front – en bister erosion som militära ledare tror delvis beror på dåligt utbildade rekryter från en nyligen genomförd mobiliseringsomgång.

– Vissa av dem vill inte skjuta. De ser fienden i eldställning i skyttegravarna, men öppnar inte eld. Det är därför våra män dör”, säger en frustrerad bataljonschef i Ukrainas 47:e brigad.

– ”När de inte använder sina vapen är de ineffektiva.

Tala anonymt
Berättelserna kommer från officerare och soldater som talat med AP under förutsättning att de är anonyma så att de kan tala fritt om känsliga militära ämnen.

Ledarna säger att rekryterna har bidragit till en rad territoriella förluster som har gjort det möjligt för Rysslands styrkor att avancera, inklusive nära staden Pokrovsk, ett kritiskt logistiknav. Om staden intas skulle det innebära ett stort nederlag för det ukrainska försvaret och föra Ryssland närmare sitt uttalade mål att erövra Donetsk län.

Ryska soldater befinner sig cirka 10 kilometer från staden.

Till Ukrainas egna problem kommer Rysslands styrka i antal soldater, ammunition och flygvapen – och deras vilja att acceptera förluster om det leder till att målen uppnås.

Bristande utbildning
De nyrekryterade ukrainarna är långt ifrån de som ivrigt anslöt sig till kriget under det första året av Rysslands invasion. ”De nya rekryterna saknar till och med en miniminivå av utbildning och träning”, säger officerare och soldater från fyra brigader som försvarar Pokrovsk-området.

De säger att de måste planera stridsoperationer med fotsoldater som inte kan skjuta på mål eller känna till grundläggande topografi. En del av rekryterna saknar förtroende för sina överordnades stridsplaner och har övergivit sina poster.

Som ett resultat av frustrationen över kvaliteten på de nya soldater som rekryteringscentren skickar till fronten genomför nu militära ledare egna mobiliseringar för att bättre hitta och utbilda nya stridande, säger flera officerare och soldater.

– Få är motiverade
– Det största problemet är överlevnadsinstinkten hos de nyanlända. Förr kunde folk stå upp till sista sekunden för att försvara sina poster. Nu retirerar de, även under lätt beskjutning”, säger en soldat i 110:e brigaden.

Men det är inte alla som vänder på klacken och flyr från striden, tillägger han.

– ”Nej, det finns motiverade människor, men de är väldigt, väldigt få”, säger han.

– Befattningarna behålls så länge de är motiverade och engagerade.

Ny lag
Efter införandet av en kontroversiell mobiliseringslag i maj har Ukraina enligt uppgift kallat in tiotusentals soldater varje månad. Störst är efterfrågan på fotsoldater.

Det finns dock flera logistiska hinder för att utbilda, utrusta och betala så många nyanlända, och befälhavarna kräver allt fler soldater. För att minska trycket har militären varit tvungen att plocka upp soldater från brigader i en region och skicka dem vidare till områden där de behövs.

Men är det bara de nya rekryternas fel att de ukrainska styrkorna förlorar territorium vid fronten? Nej, enligt många, som pekar tillbaka på de militära ledarna, och att vissa av dem väljer ut nya rekryter som offer.

– Adekvat
Viktor Kevljuk, en militär expert vid den Ukraina-baserade tankesmedjan Center for Defence Strategies, säger att den utbildning som erbjuds rekryterna är adekvat. Han anser att brigadcheferna söker efter en förklaring till taktiska misstag.

– ”Brigadcheferna har de verktyg som behövs för att påverka stridsmoralen. Om de nödvändiga processerna etableras i brigaden kommer det inte att finnas några betydande problem. Om dessa mekanismer misslyckas läser vi om negativiteten i sociala medier”, säger Kevljuk.

Och i intensiva strider, som de runt Pokrovsk, är det befälhavarnas taktiska beslut i rätt tid som gör skillnaden, menar han.

– Bristande förmåga
Men inom armén är erfarenheterna annorlunda. ”Det görs inte tillräckligt för att utbilda nykomlingar”, säger en bataljonschef.

– ”De uppnår inte ens den lägsta utbildningsstandard som krävs för våra stridsoperationer”, säger han.

”De nya soldaterna har inte tillräcklig utbildning i att montera och avfyra sina vapen”, tillägger han och säger att de inte har lärt sig att samordna stridsoperationer i små grupper eller att använda enkel taktik.

– ”Från kommandot skulle jag vilja ge order till små grupper av fotsoldater, men jag är inte säker på att de kan utföra dessa order eftersom de saknar förmåga att samordna och kommunicera”, säger han och tillägger dystert:

– ”Ibland vill jag skjuta mig själv.

På flykt från striderna
Rysslands intagande av byn Prohres, inte långt från Pokrovsk, i juli är det senaste exemplet på en förlust som nya rekryter får skulden för.

Styrkor från 31:a brigaden gav sig ut på ett dåligt koordinerat uppdrag, vilket ledde till att 47:e brigaden kom in i striden och försökte stabilisera fronten. Ett liknande scenario utspelade sig i byn Otsjeretyne i maj.

I vissa fall har skräckslagna nya rekryter flytt slagfältet, får AP veta.

– ”Denna rädsla skapar panik och kaos”, säger bataljonschefen för 47:e brigaden.

– ”Det är också anledningen till att vi har förlorat.