Nyheter

År 2021 ska ett kriminellt gäng ha lagt ett mordkontrakt på Christoffer Bohman, som då var lokalpolisområdesbefäl i Sollentuna i Stockholms län, och på en kommunfullmäktigeordförande i länet. Detta bidrog till att Bohman lämnade sitt jobb i Sollentuna. Det rapporterar tidningen Mitt i.

”Självklart förändrade den här händelsen ganska mycket för mig. Jag kan nog fortfarande känna ett obehag över det som hände”, säger Bohman i en intervju med Sveriges Radios P3 Krim.

Han började som chef för LPO Sollentuna i januari 2020 och inledde genast en offensiv för att försöka stoppa de kriminella gängen i framför allt Tureberg och Märsta.

Hösten 2021 var han på väg hem från en semester i fjällen när han fick information från polisens underrättelsetjänst om ett hot mot en lokalpolitiker och en polischef – som med största sannolikhet troddes vara Christoffer Bohman själv.

Kort därefter hittades en bilbomb i en väska, tillsammans med ett automatvapen och en nyckel till en nyligen stulen bil.

”Så den ganska starka informationen om den här planeringen tillsammans med vad de hittade gjorde att de tog det här på största allvar”, säger Bohman.

Detta utlöste en separat händelse i den svenska polisen, kallad ”Muren”.

”Det var jättetufft var det och det var tufft att också inte visa det. För jag var ju liksom den högsta chefen och har liksom haft mantrat att vi viker inte ner oss, vi backar aldrig och sedan känner man liksom hur världen gungar under ens fötter”, erkänner Bohman för P3 Krim.

Än så länge har ingen gripits eller åtalats för de misstänkta mordplanerna. Enligt Bohman var händelsen en bidragande orsak till att han i januari 2022 sa upp sig som polismästare i Sollentuna och istället flyttade till en tjänst inom polisen i Eskilstuna.

Ett drygt år senare lämnade Bohman polisen för att tillträda en civil tjänst som brottsförebyggare i Skandias stiftelse Idéer för livet.

Nyligen debuterade han med boken Hundra in i döden, som handlar om organiserad brottslighet i Sverige. Boken ger ett inifrånperspektiv på utmanande polisarbete, kravaller, husrannsakningar, dödligt vapenvåld och mord i Järva, Sollentuna, Upplands Väsby och Märsta.

I en debattartikel i Aftonbladet 2023 beskrev Christoffer Bohman varför han sa upp sig från sin tjänst inom polisen. Under många år trodde han att polisen kunde vända det grova våld som drabbat Sverige. Nu har han insett att det inte stämmer och har därför sagt upp sig från sitt jobb.