Nyheter

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard har mottagit en ny utredning som föreslår flera ändringar för att underlätta och uppmuntra frivillig återvandring för invandrare i Sverige.

Den aktuella utredningen, tillsatt av regeringen i oktober 2023, föreslår bland annat att reglerna för ekonomiskt stöd vid återvandring förenklas och förtydligas. Utredningen rekommenderar att bidraget inte längre ska behovsprövas och att stödet även ska omfatta svenska medborgare med invandrarbakgrund samt anhöriginvandrare.

– Det är positivt att de som frivilligt vill återvandra får det stöd de behöver, särskilt genom ekonomiska bidrag. Tidigare har denna fråga inte varit prioriterad, vilket lett till att få känt till möjligheterna. Ett tydligare regelverk och bättre information kan öka incitamenten för återvandring, säger Maria Malmer Stenergard.

Ekonomiskt stöd för återvandring har funnits sedan 1984, men nu föreslås förändringar för att göra stödet mer tillgängligt. För närvarande kan individer få upp till 10 000 kronor, med en maxgräns på 40 000 kronor per familj, samt ersättning för resan.

Betänkandet kommer nu att behandlas inom Regeringskansliet.