Nyheter

Document kom med goda nyheter från Sverige i måndags: strömmen har vänt, fler människor flyttar ut ur landet, än in – och det skulle vara första gången på ett halvt sekel.

Ingen har lämnat Sverige

Nyheten presenterades av migrationsministern själv, Maria Malmer Stenergard. I år hade hon registrerat en nettoemigrering från Somalia, Irak och Syrien på tusentals människor, men nu visar Skatteverkets siffror att 0 – noll – personer från dessa länder har lämnat Sverige.

– En stor bluff

Enligt migrationsministern var nettoutvandringen av irakier omkring 900 personer, somalier omkring 1 100 och syrier på knappt 500 personer under årets första fem månader.

– Allt tyder på att det här är en stor bluff. Eller – om man är snäll – vilseledande, skriver Fria Tider.

Antydningarnas konst

Det är Skatteverket som har sållat bort människor som inte bor – eller kanske aldrig har bott – i Sverige, och de utsållade personerna har presenterats av regeringen som ”utvandrade”. Regeringen skriver inte detta, de nöjer sig med att antyda det i sista meningen:

– Regeringens insatser för att förbättra folkbokföringen tros bidra till detta resultat.

Business as usual

Skatteverkets siffror visar att 5 992 felregistrerade personer togs bort från registren under de första fem månaderna 2024. Om man bortser från dessa så hade Sverige fortfarande en nettoinvandring, det var alltså business as usual, där svenskarna flyttar ut och tredje världen flyttar in.