Nyheter

Rysslands försvarsministerium säger att det har stoppat ett försök från Ukraina att bryta sig djupare in i Kursk-regionen, och att de har slagit tillbaka mot Kievs styrkor i Sumy-regionen.

–  Attacker från arméflygplan och obemannade flygfarkoster och artillerield förhindrade fientliga mobila gruppers försök att bryta igenom i pansarfordon djupt in på ryskt territorium i de befolkade områdena Obshchij Kolodez, Snagost, Kauchuk och Alekseevskiy, säger Rysslands försvarsministerium i citat rapporterade av nyhetsbyrån Interfax.

Ryssland säger sig också ha förhindrat en ukrainsk attack nära Martynovka i Kursk-regionen, där två pansarfordon och bilar med 15 soldater förstördes, enligt The Guardian, som inte kan verifiera påståendena.

Enligt tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) fortsätter Ukraina att göra framsteg på slagfältet.

Den ukrainska militären har inte kommenterat rapporterna.

The Telegraph  rapporterar att Kiev kommer att stoppa attackerna om Ryssland accepterar en ”rättvis fred”. President Zelenskyj säger att kriget nu kommer hem till ryssarna. Han har också bett om att få använda brittiska missiler av typen Storm Shadow mot mål på rysk mark. Hittills har britterna inte godkänt detta.

Kreml reagerar på vad man uppfattar som en attack av västerländska vapen och ukrainska soldater.

– Väst bekämpar oss med hjälp av ukrainarnas händer.

Ukrainas strävan mot Kursk tvingar Moskva att flytta enheter bort från den omtvistade staden Pokrovsk, där Kievs styrkor har varit i defensiven. Samtidigt är detta en förnedring för Putin, som lovar att slå tilbaka hårt.