Nyheter

Den särskilda polisinsatsen Frigg, som initierades under våren 2023 för att hantera konflikten mellan de kriminella nätverken Foxtrot och Dalen, kommer att avslutas, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Insatsen skapades som en reaktion på den ökande våldsvågen och innebar att poliser i yttre tjänst och utredare omfördelades, vilket ledde till att annat polisarbete fick lägre prioritet.

Nu meddelas det att Frigg kommer att fasas ut under vintern och integreras i den ordinarie polisverksamheten.

Arbetet inom den särskilda polisinsatsen Frigg kommer nu att övergå till den ordinarie verksamheten.

– Förhoppningen är att de framgångsrika metoder som polisen har utvecklat ska införlivas i den ordinarie organisationen, säger Tobias Lövström, kommenderingschef för Frigg.

Operation Frigg har varit polisens mest omfattande insats mot organiserad brottslighet hittills. Insatsen resulterade i att hundratals personer frihetsberövades, misstänkta för olika brott kopplade till den våldsvåg som drabbade Sverige. Dessutom lyckades polisen förhindra flera planerade mord.

Document har varit i kontakt med en utredare som berättar att man kommer ändra sitt arbetssätt och han ser positivt på att metoderna nu ska ingå i den ordinarie verksamheten.

– Vi kan och känner gängen eftersom vi rört oss i miljöerna där de finns. Vi har stört och kartlagt gängverksamhet under en lång tid nu och har fått en bra lägesbild. Därför är det viktigt att metoderna nu går in i den ordinarie polisorganisationen.