Nyheter

På grund av hård konkurrens från Kina måste batteriföretaget FREYR säga upp flera anställda och göra ”betydande neddragningar”.

Produktionen av battericeller i Mo i Rana läggs nu på is, skriver NRK.

Verkställande direktör Tom Jensen säger att företaget kommer att göra betydande neddragningar.

– Idag har jag meddelat de anställda på Mo att tillverkningen av battericeller har pausats, säger han.

Anledningen är enligt Jensen den starka konkurrensen från Kina.

– Det finns en betydande överkapacitet av battericeller från Kina, vilket gör att priserna på produkterna har sjunkit så mycket att vi måste gå tillbaka till ritbordet, säger han.

Det är inte första gången som FREYR måste säga upp anställda. I november förra året fick 78 anställda sluta, varav tio i Mo i Rana.

FREYR hade ursprungligen planer på att skapa 1 500 jobb i Nordland. De skulle använda norsk, ren vattenkraft för att tillverka batterier.

Men samtidigt som bolagets ägare och chefer tjänat bra på gynnsamma aktieförsäljningar och bonusar har det gått dåligt för bolaget självt.

Förra året meddelades att företaget stoppat bygget av en ”gigafabrik” som skulle tillverka batterier av industriell storlek.

Blir en monteringsanläggning

Det som skulle bli ett industriäventyr på Helgeland och utgångspunkten för regeringens stora batterisatsning, verkar alltså sluta i totalt misslyckande. FREYR lägger fortfarande inte ner fabriken, även om man nu gör stora förändringar, enligt Jensen.

– Battericellproduktionen har lagts på is tills vi ser ett sätt att producera battericeller som vi tror är lönsamt i ett europeiskt och norskt sammanhang, säger han.

Byggnaden, som skulle hysa batterifabriken och har ett bokfört värde på 2,5 miljarder norska kronor, kan komma att bli en monteringsanläggning.

FREYR ska nu arbeta med att montera ihop flera batterier till större batterier som kan producera högre spänning eller leverera mer ström.

– Vi kommer att utnyttja överskottskapacitet av battericeller från Kina till modul- och monteringsdrift, säger Jensen.