Nyheter

Socialdemokraterna menar att rekryteringen till gängen måste stoppas. Nu kräver Socialdemokraterna att regeringen genomför en informationskampanj om gängens rekryteringsmetoder riktad mot unga.

– Vi måste höja barn och ungas motståndskraft, säger Teresa Carvalho (S), vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet vid en pressträff.

Kraven innefattar att polisen ska besöka klassrum runt om i landet för att informera om gäng, samt att ett informationsblad vid namn ”Gängsnacket” ska skickas ut till hushåll med barn i skolåldern.

– Vi socialdemokrater har länge påpekat vikten av att stoppa nyrekryteringen. Men där har regeringen inget att erbjuda. Den burken är extremt tom, säger Teresa Carvalho.

Carvalho menar att polisens besök i skolorna bör ske omgående när höstterminen börjar. Hon vill dock inte sätta en gräns för vilka skolor som ska få besök.

– Det viktigaste är att polisen verkligen kommer ut till skolorna, säger hon.

”Gängsnacket” utvecklades 2023 av polisen och länsstyrelserna. Den vänder sig till föräldrar och andra vuxna och innehåller information om hur gäng rekryterar barn.

– På samma sätt som svenska hushåll har haft nytta av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”, så kan den här vara till nytta i gängkrisen, säger Carvalho.

När hon får frågan om polisen behöver extra medel för att genomföra skolbesöken, säger Carvalho att hon inte är säker på det.

– Men om det skulle behövas tror jag att både jag och mitt parti självklart skulle vara öppna för att överväga ytterligare resurser.

Carvalho säger också att S och regeringen ofta är överens om de repressiva delarna.

Socialdemokraterna har sedan tidigare föreslagit en särskild utskrivningsprövning. Den ska inte vara tidsbestämd utan var sjätte månad ska det prövas om den unge riskerar att begå fortsatt brottslighet.

Gängsnacket – En guide för föräldrar och andra viktiga vuxna (pdf, 989 kB) (pdf, 989 kB)

Varningstecken

Var uppmärksam på om barnet:

  • Ändrar attityd, döljer saker eller börjar ljuga
  • Börjar umgås med äldre ungdomar eller vuxna
  • Swishar pengar eller har mer egna pengar än förut
  • Kommer hem med dyra saker och kläder, skaffar ytterligare en mobil
  • Har nya värderingar