Nyheter

Parlamentsledamöter i gruppen Labour Friends of Israel säger att Keir Starmer tillåter Labour att bli en grogrund för antisemitism, när han låter pro-Gaza-åsikter diktera valkampanjen, signalerar att Storbritannien är emot att leverera vapen till Israel och vill göra Netanyahu och Gallant till fredlösa.

Labour Against Antisemitism (LAAS) – en grupp av huvudsakligen judiska partimedlemmar som bekämpar antisemitism – har skrivit till Sir Keir och uttryckt oro över Labours inställning till Mellanöstern.

I brevet står det: ”Det är en besvikelse att kandidater från flera partier – inklusive ditt eget – under den senaste valkampanjen försökte utnyttja befintliga rasistiska och religiösa klyftor och drev kampanjer centrerade kring konflikten mellan Israel och Hamas, en utländsk konflikt tusentals kilometer bort.”

Vissa kandidater uppmanade faktiskt väljarna att ”rösta på Gaza”, en stat som styrs av en totalitär terroristregim som inte erbjuder fria val.

Labour under Starmer har normaliserat antisemitismen i Storbritannien, skriver Labour Against Antisemitism.

I brevet uppmanas Sir Keir att ta itu med ”den splittrande sekterism som nu härjar i Storbritannien”, och hävdar att han har ”misslyckats med att erkänna att antisemitismen har blivit normaliserad i Storbritannien eller beskriva hur den påverkar tusentals familjer”.
Brevet lyder: ”Istället för att offentligt visa att du förstår och känner empati för våra erfarenheter sedan den 7 oktober, har ditt agerande förvärrat situationen.”
”Väl medveten om att Israel fungerar som ett gömställe för en högljudd och allt mer självsäker grupp människor som attackerar judar, har du valt att blidka snarare än att konfrontera mobbarna.”

Starmer säger å ena sidan att han försvarar Israels rätt att försvara sig, men han agerar inte i enlighet med orden. Tvärtom. Labour drog tillbaka en juridisk invändning mot att Internationella brottmålsdomstolen skulle kunna åtala Netanyahu och Gallant. Hans regering utreder vapenembargot. Storbritannien har också återupptagit betalningarna till UNRWA.

Brevet från LAAS kritiserar denna policy: ”Invändningarna mot ICC-fallet avstods, finansieringen av UNRWA återupptogs (vilket i själva verket är ett stöd för Hamas grymheter), och nu föreslår du ett vapenembargo medan Hizbollah medvetet dödar israeliska barn. Du har också sagt att den brittiska regeringen formellt kommer att erkänna en palestinsk stat, uppenbarligen utan några villkor för att säkerställa demokrati eller skydda sin granne.

”Detta sänder ett budskap internationellt om att Hamas brutala terrorism bör belönas, och att hatgruppers otäcka mobbning av parlamentsledamöter (inklusive de i ditt parti) är effektiv.”

”Du kanske tror att fördelarna överväger de inrikespolitiska konsekvenserna som judarna kommer att drabbas av och skadan detta kommer att göra på Storbritanniens relationer med nära allierade? Du träffade nyligen Israels president [Isaac] Herzog och upprepade enligt uppgift den brittiska regeringens stöd för Israels rätt till självförsvar, men dina handlingar är oförenliga med dessa löften och framstår som tom retorik.”

Brevet avslutas med en varning till Sir Keir att ”antisemitismen i hela Storbritannien är nu ditt ansvar”.
Det tillades även: ”Det kan inte behandlas som en övning i valberäkning, och måste attackeras direkt, med handling, innan allvarlig och långvarig samhällelig skada orsakas vår nation.”

Samma kritik skulle kunna riktas mot Norges utrikesminister, som ligger före. Norge erkände Palestina, men försäkrar att allt är som tidigare i förhållande till Israel. Att Barth Eide blivit persona non grata i Israel gör inget intryck.

Fotnot: Sverige erkände, som 135:e land i ordningen, Palestina år 2014.