Nyheter

Svenska ungdomar har på senare tid blivit aktiva inom den danska kriminella världen, en utveckling som Ekstrabladet beskriver som en ”olycksbådande trend” från Sverige till Köpenhamns gator. Under den senaste veckan har tre svenska tonåringar gripits misstänkta för mordförsök.

Torben Svarrer från den danska polisens enhet för grova brott uppger att svenska ungdomar erbjuds cirka 300 000 svenska kronor för att utföra brott i Danmark. Han berättar för Ekstrabladet att dessa unga personer får stora summor pengar för att begå allvarliga brott, inklusive mordförsök och mord, genom samma kanaler som används i Sverige.

Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard har öppnat för möjligheten att införa gränskontroller över Öresund för att hantera problemet. Han säger till danska TV2 att om polisen bedömer att nya verktyg behövs, bör de överväga att använda dem.

I veckan greps en 17-årig svensk pojke av Köpenhamnspolisen, misstänkt för en skottlossning där en 18-åring skadades utanför en smyckesbutik. Samma dag greps en man och en kvinna i Sverige, misstänkta för en explosion i en kiosk i Köpenhamn, men deras nationaliteter är ännu okända. Förra veckan greps en tonåring misstänkt för mordförsök i Nørrebro och en 17-årig svensk pojke för att ha skjutit en man i benet i Kolding.

David Sausdal, kriminolog vid Lunds universitet, är förvånad över det ökade antalet svenskar involverade i kriminalitet i Danmark. Han säger till Ekstrabladet att svenska gäng nu exporterar sitt våld och sin kriminalitet till Danmark, vilket är en oroande trend.

Flera av sommarens incidenter kopplas till en konflikt mellan den danska mc-klubben Comanches MC och en kriminell gruppering associerad med den svenska gängledaren Ismail Abdo, även kallad ”Jordgubben”. Enligt SVT Nyheter har konflikten uppstått efter att Comanches stulit en stor mängd hasch tillhörande Abdo. Ekstrabladet rapporterar att några av de svenska ungdomarna i konflikten tillhör Abdos nätverk. Vid ett tillfälle avlossades skott mot en lägenhet där en familjemedlem till en av de inblandade bodde, vilket filmades och spreds på sociala medier för att skrämmas och visa på likgiltigheten hos de svenska gängkriminella, enligt Sausdal.