Nyheter

Svenska gäng tar expanderar i Norge. Det säger chefen för den norska rikskriminalpolisen, Kristin Kvigne, till Sveriges Radio Ekot.

Kvigne är bekymrad över det samarbete som finns mellan kriminella över den svensk-norska gränsen.

– Jag är bekymrad för att svensk organiserad kriminalitet ska etablera sig här på egen hand, säger hon till radion.

Kvigne är också orolig för att norska kriminella ska kopiera de svenska gängkriminellas metoder – och nämner specifikt rekryteringen av väldigt unga personer.

– Man ser en viss idealisering, glamorisering av gangsterlivet. Det måste vi jobba emot ur ett stort samhällsperspektiv, säger hon.

Tidigare i år släppte norsk polis en rapport om Sverige. Rapporten konstaterar att kriminella svenska nätverk nu har etablerat sig i polisdistrikt över hela landet.

De svenska gängen tros ha expanderat i sin strävan efter större andelar av narkotikamarknaden och är även kopplade till våldsbrott i Norge.

Enligt rapporten ses Norge  som en attraktiv marknad för svenska nätverk på grund av goda relationer till nätverk i landet och större vinstmöjligheter tack vare ett högre gatupris”, enligt rapporten.

Situationen ansågs så allvarlig att polisinspektör Yngve Myrvoll vid polisen i Troms kallade till en presskonferens.

– Vi har exempel på lokala ungdomar som har gått från ungdomskriminalitet till att bli tungt involverade med centrala aktörer i de svenska kriminella nätverken, sa han då.