Svenska kyrkan (SvK) ska uttalat ställa sig bakom ”hela paraplybegreppet hbtqi”, även bakom fenomen som polyamori och asexualitet. Det kravet återfinns i en motion till kyrkomötet som har lämnats in av Linda Sjöö och Ann-Charlotte Miller, som båda tillhör nomineringsgruppen Vänstern i Svenska kyrkan.
Det är Kyrkans Tidning som meddelar att de vänsterpolitiska krafterna inom Svenska kyrkans högsta ledning kräver att kyrkan tar ytterligare steg för att tillfredsställa identitetspolitiska och hbtq-förespråkande krafter, trots att motionens innehåll i praktiken innebär ett krav på att SvK ska ta ställning mot den kristna tron. Enligt både Gamla och Nya Testamentet i Bibeln är äktenskapet och sexuella relationer något som är förbehållet en (1) man och en (1) kvinna.
Kravet på att godkänna polyamori, det vill säga att en person har flera partners eller fruar/makar, har växt fram inom SvK under många år. Redan 2009 fattade Kyrkomötet (Svenska kyrkans högsta beslutande organ) att samkönade par skulle få vigas i Svenska kyrkan, och under Pride-festivalen följande år gick dåvarande biskopen Åke Bonnier ut och förklarade att han var positivt inställd även till polyamorösa relationer.
Socialdemokraterna har vid flera tillfällen krävt att präster som inte vill viga samkönade par ska förlora sina anställningar, ett krav som (än så länge) inte har fått gehör av Kyrkomötet. Men nu anser alltså Västerns politiker att SvK ska gå om möjligt ännu längre, och ”välkomna” polyamorösa relationer.
Möjligen kan man betrakta det ställningstagandet inte bara som ytterligare ett steg mot SvK:s avkristnande, utan också som ännu ett närmande till islam, där polyamori ju är rekommenderat – så länge som det är mannen som har flera partners.
Linda Sjöö hävdar att Svenska kyrkan uttryckligen behöver välkomna individer som lever i polyamorösa förhållanden, eftersom dessa är ”oroliga” och annars riskerar att uppleva sig ”exkluderade”. Hon anser det även viktigt att motarbeta ”den monogama norm” som anses finnas i kyrkan.
– Gruppen polyamorösa i kyrkan känner sig oroliga och det känns olustigt att bli exkluderad, därför behöver vi ta en diskussion om detta omedelbart, säger Linda Sjöö till Kyrkans Tidning.
– Det behövs ett förtydligande. För risken är att vi säger till människor att de är välkomna till kyrkan och sedan visar det sig att så var det inte. Och så kan vi inte bete oss som kyrka.
Motionärerna kräver dock inte att SvK, i nuläget, ska ändra sin äktenskapssyn Däremot vill man även att kyrkostyrelsen ”ska få i uppdrag att teologiskt bearbeta alla delar i hbtqi-begreppet”.
– Vår äktenskapssyn är ju tvåsamhet, men polyamori är inte samma sak som månggifte. Att vara polyamorös är att ha flera samtyckta, ärliga, öppna relationer. Om vi ställer oss bakom hbtqi-begreppet betyder det också att vi ställer oss bakom de människor som har relationer som inte är monogama, säger Linda Sjöö.
Vart det leder är inte svårt att räkna ut: Svenska kyrkan tar ännu fler steg bort från Bibeln, den kristna tron och andra kristna kyrkor samtidigt som SvK splittras ännu mer. Redan införandet av äktenskap för samkönade par har skapat splittring mellan hbtq-liberala och mer konservativa präster.
Ska SvK även ”välkomna” polyamori är steget till polygami (månggifte) inte långt borta. Sedan väntar kanske krav på välkomnande av pedofili, eller relationer mellan människa och djur? Endast fantasin tycks sätta gränser när hbtq-maffian formulerar sina krav på ”nödvändiga åtgärder”.
Linda Sjöö, Vänstern och övriga förespråkare för polyamori har dock missat en detalj: Den kristna tron är till sin natur välkomnande och icke-exkluderande. Alla individer är välkomna in i relationen med den kristna guden, men alla beteenden och relationsformer är inte accepterade av Gud och borde därför inte kunna välsignas av en kristen kyrka.
Som det gamla talesättet lyder: ”Gud älskar syndaren, men hatar synden.”
Fakta om begreppen:
Asexualitet: Att inte känna sig attraherad av andra, att inte känna sexlust eller inte känna sig intresserad av att ha sex.
Poly/polyamorös: Att ha sexuella och/eller emotionella relationer med fler än en person i taget. Ofta används bara ordet poly för att visa på någon form av flersamhet, vare sig det är sexuellt och/eller emotionellt.
Källa: RFSL