Nyheter

Talibanerna har fördömt mordet på Ismail Haniyeh, Hamas politiska ledare, och kallar det ”en stor förlust för islams ummah och den jihadistiska rörelsen”.

Humanitärt islamiskt ansvar

Onsdagen den 31 juli uttryckte talibanerna sina kondoleanser till det palestinska folket och bekräftade sitt åtagande att försvara Palestina och Hamas som en del av dess islamiska humanitära ansvar.

– Ismail Haniyeh var en vis palestinsk muslim. Med sitt framgångsrika jihad gjorde han betydande uppoffringar och han förblev sin sak trogen. Haniyeh lärde sina anhängare värdena motstånd, uppoffring, tålamod, uthållighet och jihad. Martyrskap är den största segern för en muslim och en mujahid.

Israel kommer att hållas ansvarigt

Talibanerna uppmanade islamiska länder att göra allt för att stoppa israeliska attacker och varnade för att fortsatta ”israeliska förbrytelser” kommer att destabilisera regionen ytterligare och hotade att hålla Israel och dess anhängare ansvariga för konsekvenserna.

Natten till tisdag fick Ismail Haniyeh sina 72 jungfrur. En timme tidigare hade han deltagit i en terapeutisk session med titeln ”Död åt Israel” i det iranska parlamentet.

Iran har utlyst tre dagars landssorg över ummahns – gemenskapen av troende muslimers – förlust. Att han skulle vara i fara när han besökte Hamas närmaste och starkaste allierade hade knappast fallit honom in.