Nyheter

Tio elever från en skola i Västerås misstänks ha blivit bortförda under sommarlovet. Sveriges Radio P4 Västmanland rapporterar att det kan handla om hedersrelaterade motiv, som tvångsäktenskap eller så kallade uppfostringsresor.

– Det här förvånar mig inte, säger Jurgita Ravaityte Kristoffersson, samordnare för centrala elevhälsan i Västerås stad, till radion. Hon uppger också att man misstänker att det är flera barn i olika åldrar som har förts utomlands.

Varje år förs barn och ungdomar ut ur Sverige mot sin vilja, ofta på grund av tvångsäktenskap, uppfostringsresor eller för att bevara familjens heder. En granskning från SVT:s Uppdrag granskning visade att minst 538 barn och unga fördes bort i hedersrelaterade sammanhang mellan 2018 och 2022.

I Malmö lever över 20 procent av niondeklassarna under någon form av hedersförtryck, enligt en kartläggning som Malmö stad har genomfört och som Sydsvenskan rapporterar om. Tidningen har också nyligen avslöjat att en 14-årig flicka i staden har omhändertagits av socialtjänsten efter att ha utsatts för hedersrelaterat våld och förtryck, bland annat genom att hennes familj gömt en GPS-sändare i hennes kläder för att övervaka hennes rörelser.