Nyheter

Under Tidöpartiernas regeringstid har över 120 000 nya svenska medborgarskap utfärdats, enligt nyligen publicerad statistik. Av dessa har 50 990 beviljats till personer från fyra specifika länder: Syrien, Afghanistan, Somalia och Eritrea. Dessa grupper representerar därmed den största andelen av de nya medborgarna i Sverige.

Trots att det pågår en livlig debatt om att införa skärpta regler för medborgarskap kan personer med en brottslig bakgrund fortfarande få svenskt medborgarskap. Detta har väckt frågor om huruvida de nuvarande kraven är tillräckligt strikta och om de borde skärpas omedelbart för att bromsa den pågående utvecklingen.

Ett förslag som har lyfts fram är att införa ett tillfälligt stopp för utfärdandet av nya medborgarskap medan de skärpta reglerna utreds. En av de starkaste förespråkarna för detta är Kent Ekeroth, en framstående politiker inom Sverigedemokraterna. Redan i april 2023, sex månader efter att Tidöpartierna tillträdde, försökte Ekeroth få partiledningen att införa ett moratorium för både uppehållstillstånd och nya medborgarskap. Trots hans ansträngningar har inget sådant stopp införts.

Nu har regeringen snart suttit vid makten i två år, och invandringsnivåerna ligger fortfarande på ungefär samma nivå som under Socialdemokraternas tid vid makten, trots löften om ett radikalt skifte i politiken.

Sedan Tidöpartierna tog över regeringsmakten i oktober 2022 har totalt 121 274 nya svenska medborgarskap utfärdats, enligt uppgifter från Bulletin. Kritiker menar att partiernas vägran att införa ett tillfälligt stopp på medborgarskap försvårar deras löfte om att genomföra ett paradigmskifte i migrationspolitiken.