Ur flödet/i korthet

Den ofta citerade Iranexperten, professor Walid Phares, meddelade på Newsmax.com den 21 augusti att Irans islamiska regim försöker mörda Donald Trump före valdagen den 5 november. Det får han höra från flera källor i regionen. Enligt flera regeringar har den iranska regimen gjort klart att den vill bli av med den tidigare presidenten.

Sedan Trump i januari 2020 lyckades döda Qassem Soleimani, befälhavaren för IRGC, Islamic Revolutionary Guard Corps, med en drönarattack, har Teheran lovat en blodig hämnd. Enligt Phares var Soleimani den näst mäktigaste mannen i den iranska regimen efter ayatolla Ali Khamenei.

Den iranska ledningen befarar att landets växande position som supermakt i Mellanöstern kommer att hotas om Trump återvänder till Vita huset.

Trump har flera gånger under sin presidentkampanj meddelat att han kommer att sabotera Irans ambitioner att bli en kärnvapenmakt och låta landet drabbas av så hårda ekonomiska sanktioner att det inte kommer att finnas pengar för att finansiera ett antal anti-israeliska terrorrörelser som Hamas och Hizbollah.

Som Trump har betonat var Iran på randen av konkurs när han var president, men som ett resultat av Biden-administrationens handlingsförlamning sitter regimen nu på 250 miljarder dollar.

Förståeligt nog är ett framgångsrikt mord på Trump mullahregimens näst högtsta prioritet, efter att skaffa kärnvapen. Dessutom, enligt Walid Phares källor, tror de islamiska ledarna att de är immuna mot allvarliga repressalier om de lyckas döda Trump.

Detta är utan tvekan ett rationellt övervägande, eftersom Kamala Harris kommer att vara lika ivrig att bli av med Trump som terroristcheferna i Teheran. Trots allt har Demokraterna upprepade gånger anklagat honom för att vara Hitler, och vad gör man med en Hitler?

Enligt privata samtal är ayatollorna och deras terrorgrupper övertygade om att Trump inte kommer att vara vid liv på valdagen. Strax före det misslyckade mordförsöket på Trump i Butler, Pennsylvania, hade USA fått underrättelser om en iransk komplott för att döda honom. Enligt nyligen släppta dokument reste en pakistanier med anknytning till Iran till New York med avsikt att leda ett mordförsök på Trump i slutet av augusti eller början av september.

Förutom att försöka eliminera mullahregimens farligaste fiende, finns det all anledning att tro att Teheran använder några av de miljarder som Biden skänkt för att finansiera de pro-Hamas och antisemitiska demonstrationer som under en tid har plågat USA och andra västländer. Ett stort antal av de så kallade demonstranterna får betalt för sin prestation.