Nyheter

Mastektomi är det kirurgiska avlägsnandet av ett bröst. Vid dubbel mastektomi avlägsnas båda. Ingreppet är ursprungligen en sista kirurgisk behandlingsmetod mot bröstcancer.

– Kön är något man väljer

Mastektomi har på senare år använts som en ”könsbekräftande” behandling, det vill säga att feminina egenskaper som bröst tas bort för att bekräfta att en biologisk kvinna är en man. Tanken är att operationen ska föra henne mer i harmoni med det kön hon ”identifierar sig” som.

I USA prioriteras hormoner och operationer alltmer framför psykoterapi. Den här typen av oåterkallelig ”behandling” har getts åt flera tusen minderåriga flickor som i övergången till vuxen ålder tvivlar på så mycket, inklusive deras ”könsidentitet”; de bygger upp en föreställning om att allt är så mycket lättare för killar och de har låtit sig övertygas om att ens kön inte är givet, utan är något man väljer själv.

Påverkar tusentals barn

I USA är genitala ”könsbekräftande” operationer relativt sällsynta för både vuxna och minderåriga. Det är inte riktigt fallet för ”toppkirurgi” på biologiska kvinnor under 18 år. Det ingreppet är allmänt tillgängligt för minderåriga och den vanligaste fysiska korrigeringen av personer som uppfattar sig själva som transsexuella i denna åldersgrupp.

Det medicinska etablissemanget i USA har tillsammans med transaktivister länge hävdat att ”könsbekräftande” operationer på barn är mycket sällsynta, men nu kommer det fram att detta är en stor och växande kirurgisk industri som påverkar tusentals barn.

12,5 år eller yngre

Det finns fortfarande en brist på korrekta och tillförlitliga uppgifter på hur många minderåriga som genomgår ingreppen, men en ny rapport från Manhattan Institute visar en högre förekomst av ”könsbekräftande” mastektomier på minderåriga än alla tidigare uppskattningar.

Manhattan Institute har hittat bevis för att minst 5 288 och kanske så många som 6 294 ”könsbekräftande” dubbla mastektomier utfördes på flickor under 18 år mellan 2017 och 2023. Siffrorna inkluderar 50 till 179 flickor som var 12,5 år eller yngre vid tidpunkten för ingreppet.

Etiska problem

Rapporter om nackdelar som infertilitet, sexuell dysfunktion och ånger har byggt upp tvivel om huruvida det finns långsiktiga fördelar som bekräftar de omedelbara fördelarna med bröst- och genitalkirurgi.

Rapporter som ovanstående gör det svårt att ignorera de etiska problemen vid irreversibla ingrepp.